НАСА сподели ново изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб, което

...
НАСА сподели ново изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб, което
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб” засне рядка звездa, 30 пъти пo-гoлямa от Cлънцeтo

НАСА показа ново изображение от галактическия телескоп Джеймс Уеб, което може да помогне на астрономите да сиотговорят на въпроси за нашата галактика, датиращи от десетилетия.

На фрагмента е WR 124 -звезда, ситуирана в съзвездието Стрелец, почти на 15 000 светлинни години от Земята.

Телескопът Джеймс Уеб видя за първи път WR 124 през юни 2022 година, като тогава той снима звездата, преминаваща във фаза на Wolf-Rayet. Според НАСА единствено някои солидни звезди минават през подобен преход, преди да експлодират. Тези, които минават в тази фаза, са измежду най-големите и най-ярко светещите небесни тела.

В случая с WR 124 НАСА пресмята, че звездата има маса 30 пъти по-голяма от тази на Слънцетои до момента е изхвърлила материал, равняващ се на към 10 Слънца.

С течение на времето газът, изхвърлен от звездите през етапа Wolf-Rayet, ще се охлади и ще образува галактически прахуляк. Него астрономите желаят да учат заради няколко аргументи.

Една от тях е, че това е материалът, който е главен конструктивен детайл на Вселената. Както отбелязва НАСА, той пази сливащи се звездии даже може да се събере, с цел да образува планети.

До момента обаче няма доктрина, която да изяснява количеството галактически прахуляк във Вселената. Телескопът Джеймс Уеб може да помогне на астрономите да се оправят с тази тайнственост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР