НАСА ще проведе исторически опит да отклони астероид от пътя

...
НАСА ще проведе исторически опит да отклони астероид от пътя
Коментари Харесай

НАСА ще се опита да отклони астероид

НАСА ще организира исторически опит да отклони метеорит от пътя му по-късно през днешния ден. За задачата тя ще разбие апарата DART в метеорита Dimorphos, който обикаля към по-големия Didymos, оповестява CNET.

Това е първи тест на система за отклонение на рискови за Земята метеорити. Dimorphos не е рисков за нашата планета, само че ще бъде обект на опита.

Целта е да се ревизира дали е допустимо рисков обект да бъде отклонен от своята траектория посредством конфликт с галактически уред. Експериментът е много комплициран, защото Dimorphos е на над 11 млн. км. от Земята, като това е най-близката му точка по отношение на нея.

Затова DART ще извърши самостоятелно целия развой по позициониране и конфликт с метеорита. Самият обект е с диаметър към 550 метра, което го слага измежду относително дребните метеорити, само че задоволително рискови, в случай че се ударят в Земята.

Учените се надяват, че конфликтът с DART ще аргументи малко отклоняване в траекторията на метеорита, което ще е задоволително за реализиране на мечтаната стойност. Ако опитът е сполучлив, методът може да влезе в защитния боеприпас на астрономите против евентуално рискови галактически обекти.

Избраната двойка метеорити не е инцидентна. Ударът на DART ще е най-малък, като задачата е не Dimorphos да бъде изтласкан от Didymos, а орбитата към него да бъде леко променена. Така двата обекта ще продължат да се движат дружно и няма да са заплаха.

" Очакваме да забележим смяна на скоростта на обекта с към сантиметър в секунда. Това не е доста, само че в случай че се направи задоволително рано, може да пропусне сблъскът със Земята изцяло ", разяснява лабораторията JPL на НАСА, която движи плана.

Без значение дали опитът ще е сполучлив или не, той е единствено една от доста разнообразни хрумвания за отбрана на Земята от рискови метеорити. Все отново, задачата е на стойност 308 млн. $ и ще е добре за всички, в случай че реализира предстоящите резултати. Тогава ще се премине към идната фаза на създаването ѝ.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР