НАСА съобщи, че в атмосферата на екзопланетата K2-18 b са

...
НАСА съобщи, че в атмосферата на екзопланетата K2-18 b са
Коментари Харесай

Живот отвъд пределите на Земята? НАСА откри следи от метан и въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета

НАСА заяви, че в атмосферата на екзопланетата K2-18 b са открити следи от метан и въглероден диоксид. Обектът е следен благодарение на галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “.

Според учените, съществуването на сходни молекули може да значи, че на въпросната планета намираща се на към 120 светлинни години от Земята, може да има условия подобаващи за живот.

Предполага се, че на повърхността й може да има голям океан.

K2-18 b е 8,6 пъти по-голяма от Земята.

Подобни планети, чиито размери са сред тези на Земята и Нептун, нямат аналог в Слънчевата система. Въпросът за състава на техните атмосфери е обект на продължаващи диспути в научните среди.

„ Въпреки, че този вид планети не съществуват в нашата Слънчева система, те са най-разпространеният вид планети в Галактиката “, изяснява Субхаят Саркар от Cardiff University, който е част от екипа стигнал до заключенията.

Екзопланетата обикаля към аленото джудже К2-18, намиращо се в съзвездието Лъв. Въпросните звезди се характеризират със своите скромни размери и относително ниска температура. Те са най-често срещаните звезди в Млечния път, изключително в региона към нашето Слънце.

" Традиционно търсенето на живот отвън Земята се концентрира върху дребни, скалисти планети, само че по-големите като K2-18 b, в действителност имат по-благоприятни условия за наблюдения на атмосферата, " споделя Нику Мадхусудан – астроном от Кеймбриджкия университет и водещ създател на публикацията, в която са разказани заключенията на учените.

„ Нашите констатации акцентират какъв брой е значимо да преглеждаме на разнообразни среди в търсенето на живот на други места “, споделя още астрономът.

НАСА оповестява още, че е допустимо и да са открити и следи от молекула, наречена диметил сулфид, само че с цел да се удостовери, са нужни спомагателни изследвания.

На Земята диметил сулфид се създава единствено от живи същества, като по-голямата част от молекулата се отделя от фитопланктона в морските води.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР