НАСА представи екипажа за първата си човешка мисия до Луната

...
НАСА представи екипажа за първата си човешка мисия до Луната
Коментари Харесай

НАСА обяви екипажа за полета около Луната през 2024 г.

НАСА показа екипажа за първата си човешка задача до Луната от повече от 50 години насам - в това число първата жена и първия негър мъж, които ще пътуват в далечния космос, съобщи Агенция Франс Прес.

Кристина Кох, астронавт на НАСА, която държи върха за най-продължителен индивидуален галактически полет на жена, ще бъде експерт на задачата по време на полета към Луната през идната година на " Артемида II ".

Виктор Глоувър от НАСА, военноморски авиатор, ще пилотира галактическия транспортен съд " Орион ", който ще обиколи Луната през ноември 2024 година Така той ще стане първият негър, взел участие в лунна задача.

Екипажът се добавя от ветерана астронавт на НАСА Рийд Уайзман, на 47 година, пълководец на задачата, и Джереми Хансен, също на 47 година, някогашен водач на изтребител, който в този момент работи в Канадската галактическа организация.

Тримата американци и един канадец ще станат първите астронавти, които ще навлязат толкоз надълбоко в Космоса след края на историческите задачи " Аполо " през 1972 година

Полетът на " Артемида II " е въведения към завръщането на хора на Луната за първи път от половин век насам и възможна задача до Марс.

И тримата американски астронавти са прекарали известно време на Международната галактическа станция (МКС), до момента в който Хансен, канадският експерт на задачата, ще реализира първия си галактически полет.

Четиримата астронавти бяха показани от админа на НАСА Бил Нелсън на събитие в галактическия център " Джонсън " в Хюстън.

" Най-голямата, най-мощната ракета в света ще ги изстреля напред и нагоре към небето ", сподели Нелсън.

44-годишната Кох, електроинженер, прекара рекордните 11 поредни месеца в космоса и взе участие в първите напълно женски галактически разходки по време на престоя си на МКС.

" Вълнувам ли се? " Кох сподели. " Абсолютно! "

46-годишният Глоувър сподели, че " Артемида II " е " освен това от задача до Луната и назад ".

" Това е идната стъпка, която ще води човечеството до Марс ", сподели той.

Марс до 2040 година

Уайзман съобщи, че разнородният екипаж е формиран от " изключителни оператори ".

" Всички ние сме просто професионални откриватели ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

" Ние представляваме нашата нация ", сподели Уайзман, само че " имаме потребност целият свят да тръгне с нас ".

Франсоа-Филип Шампан, канадският министър на нововъведенията, науката и индустрията, участва на събитието и съобщи, че страната му " не може да се гордее повече ", че в екипажа на полета има канадец.

В рамките на програмата " Артемида " НАСА има за цел да изпрати астронавти на Луната през 2025 година - повече от пет десетилетия след последната задача на " Аполо ".

Освен че ще изпрати първата жена и първия цветнокож на Луната, американската галактическа организация се надява да откри трайно човешко наличие на лунната повърхнина като трамплин за вероятно пътешестване до Марс.

Нелсън, ръководителят на НАСА, съобщи, че чака задача с екипаж до Марс до 2040 година

Десетдневната задача " Артемида II " ще тества мощната ракета на НАСА „ Space Launch System “, както и системите за поддържане на живота на борда на галактическия транспортен съд " Орион ".

Първият полет на " Артемида " завърши през декември, като капсулата " Орион " без екипаж се завърна наред на Земята след 25-дневно пътешестване към Луната.

По време на пътуването към спътника на Земята и назад " Орион " измина над 1,6 милиона километра и се отдалечи от Земята повече от всеки предходен населен галактически транспортен съд.

На Луната са стъпвали единствено 12 души. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР