НАСА планира да започне добив на редки земни елементи и

...
НАСА планира да започне добив на редки земни елементи и
Коментари Харесай

НАСА планира да разработва мини на Луната до 10 години

НАСА възнамерява да стартира рандеман на редки земни детайли и желязо на Луната при започване на 2030-те години, заяви Reuters, като се базира на учен-ракетолог от организацията. Според Джералд Сандърс в началото изследванията ще се концентрират върху извличането на О2 и вода, а по-късно ще се разширят до желязна руда и редкоземни детайли.

„ Опитваме се да влагаме във етапа на изследването, да разберем ресурсите... с цел да (намалим) риска, тъй че да има смисъл от външни вложения, които биха могли да доведат до създаване и произвеждане “, изясни Сандърс.

Плановете са част от лунната задача „ Артемида “, при чиято последваща фаза е планувано кацане на повърхността на земния сателит. Още през 2025 година се чака там да стъпят астронавти, измежду които първите жена и цветнокож.

Мисията „ Артемида I “ бе осъществена предишното лято без екипаж. Следващите плануват поредно качване на хора на борда на галактическия транспортен съд, стъпване на Луната, престой по месец или два на астронавти там и в последна сметка основаването на непрекъсната колония.

Натрупаните познания по-късно може да бъдат употребявани от организацията за експедиции до Марс. Сандърс добави, че една от задачите на задачата е да дефинира количествено наличните запаси на Луната, с цел да може НАСА да притегли вложения в напъните си за изследване.

„ Ние безусловно единствено драскаме по повърхността “, сподели той, имайки поради евентуалните запаси на Луната. Ключова част от задачата е да се разпрострат комерсиалните благоприятни условия в космоса.

В края на месеца НАСА ще изпрати тестова сондажна платформа на Луната, а през 2032 година възнамерява по-мащабно разкопаване на лунната почва, или реголит, и пилотен цех за преправка.

Очаква се първите клиенти да бъдат търговски ракетни компании, които биха могли да употребяват лунните запаси за гориво или О2.

Австралийската галактическа организация взе участие в създаването на полуавтономен луноход, който ще вземе проби от реголит по време на задача на НАСА още през 2026 година, споделя Самюъл Уебстър, помощник-директор в организацията. С помощта на настрана съоръжение, изпратено на Луната дружно с роувъра, НАСА ще се стреми да извлече О2, сподели той.

„ Това... е основна стъпка към установяването на стабилно човешко наличие на Луната, както и (за) подкрепяне на бъдещи задачи до Марс. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР