НАСА планира да разбие космически кораб в астероид, като мисията

...
НАСА планира да разбие космически кораб в астероид, като мисията
Коментари Харесай

НАСА ще разбива астероид с космически кораб

НАСА възнамерява да разбие галактически транспортен съд в метеорит, като задачата би трябвало да стартира във вторник, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, цитирайки представители на американската галактическа организация. Целта е да се покаже по какъв начин човечеството би могло да предотврати съдбовен конфликт посредством смяна на траекторията на придвижване на фактически рискови галактически тела.

Сондата ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) е планувано да бъде изстреляна във вторник сутринта българско време.

За първи път галактически транспортен съд ще се опита да се разбие в метеорит идната есен като опит, с цел да покаже по какъв начин може да се промени траекторията на този тип галактическо тяло, в случай че се насочи към Земята, изясни Лори Глейз от НАСА.



През септември или октомври 2022 година сондата ДАРТ би трябвало да се блъсне в метеорита Диморфос, който е с диаметър 160 м. В резултат той би трябвало да промени орбитата си към по-големия Дидимос, чийто диаметър е 780 м. Те не съставляват опасност за Земята.

Компанията " СпейсЕкс " възнамерява да започва задачата от полигона на военновъздушната база " Ванденберг " в Калифорния. Ракетата-носител " Фалкон-9 " или ще излети във вторник, или ще би трябвало да се изчака различен подобаващ прозорец за изстрелване след 84 дни.

Мисията, която ще тества системата на НАСА за отбрана на Земята от метеорити, е на стойност 330 милиона щатски $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР