НАСА отмени изстрелването на мегаракетата си към Луната, планирано за

...
НАСА отмени изстрелването на мегаракетата си към Луната, планирано за
Коментари Харесай

НАСА отмени изстрелването на мегаракетата си към Луната

НАСА анулира изстрелването на мегаракетата си към Луната, планувано за довечера. Причината още веднъж е механически проблем. 
Този път инженерите не съумяха да се оправят с наново появяващ се теч на водород, засечен по време на зареждането на резервоарите.

Ракетата за задачата " Артемис-1 " се нуждае от 2,7 милиона литра свръхстудено гориво. Следващите вероятни дати за изстрелване са 5-и и 6 септември.
Ракетата Space Launch System (SLS) е най-мощната, създавана от човечеството. Тя е висока към 98 метра и е с 15% по-голяма мощ от ракетата „ Сатурн 5 “, употребена в лунната стратегия на НАСА „ Аполо “ преди повече от 60 години.
Две минути след изстрелването, ускорителите (тръстерите) ще паднат в Атлантическия океан. Осем минути по-късно това ще се случи и с оранжевата съществена степен на ракетата, щом от нея се отдели капсулата „ Орион “.

90 минути след изстрелването междинната степен дружно с капсулата би трябвало да обиколи Земята още един път, преди да изгори при рухването си в атмосферата. Когато сполучливо се случи и това, капсулата „ Орион “ ще се насочи към Луната.
Този галактически уред се зарежда от сервизен модул, разработка на Европейската галактическа организация. В него са сложени три манекена, покрити със датчици. Те ще събират данни какво биха изпитали астронавтите при пътешестване до и от Луната.
На командирското място е така наречен „ Moonikin Campos “. Този манекен е кръстен на именития инженер Артуро Кампос от НАСА, който изигра основна роля в спасяването на астронавтите и задачата „ Аполо “ 13. Другите два манекена са наречени Хелга и Зохар. Тези фигури са направени от специфични материали, които оптимално да наподобяват човешки кости, тъкани и органи.
Капсулата „ Орион “ би трябвало да измине общо над 2 милиона километра по време на задачата си. Тя ще се приближи оптимално на към 100 километра до лунната повърхнина без да каца върху нея. 
 
Източник: бТВ
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР