НАСА отчете исторически успех за космическата наука. Агенцията разпространи новината,

...
НАСА отчете исторически успех за космическата наука. Агенцията разпространи новината,
Коментари Харесай

Пробив в Космоса: НАСА отклони астероида Dimorphos

НАСА регистрира исторически триумф за галактическата просвета. Агенцията популяризира новината, че за първи път в историята на проучването на космоса е осъществено отклонение на метеорит, предава AP. Това стана благодарение на ударната галактическа сонда DART (Double Asteroid Redirection Test), която на 27 септември следено се сблъска с метеорита Dimorphos, с цел да се ревизира дали сходна система е допустимо да отклони летящи към Земята галактически обекти.

Пътуването на DART към метеорита продължи 10 месеца. Телескоп в Чили снима фрагменти, на които се вижда по какъв начин зад летящата канара се е образувала опашка като на комета, дълга хиляди километри.

Днес НАСА удостоверява, че DART сполучливо е трансформирал траекторията на целевия метеорит ", съобщи в изказване ръководителят на американската галактическа организация Бил Нелсън.

Самият конфликт стана на към 11 млн. километра от Земята, като тежащата 633-килограма сонда DART удари метеорита със скорост от 6.2 км в секунда. Сблъсъкът бе наблюдаван от италианския мощен галактически спътник LICIACube, който се е отделил от сондата пет дни по-рано.

В продължение на две седмици учените са следили и измервали пътя на галактическия откъслек и са удостоверили, че неговото придвижване е било променено. Преди теста управлението неведнъж акцентира, че Dimorphos, който е част от по-голямата астероидна система Didymos, не съставлява опасност за Земята.

Този опит обаче потвърждава, че в случай че сходна опасност за Земята се разпознава задоволително рано, смяната на траекторията на метеорит, летящ към нашата планета, е изцяло допустима. Пробивът, осъществен с този следен конфликт, е в действителност голям. Това на процедура значи, че може да има бъдеща система за отбрана на Земята от рискови обекти.

Join #DARTMission experts on Tuesday, Oct. 11 at 2pm ET (1800 UTC) to learn the results of its impact with the distant asteroid Dimorphos—our first test of planetary defense: https://t.co/z8g0q2WPzX

Remember: DART is a test and there are no known asteroid threats to Earth. pic.twitter.com/PaEmhk7UNw
— NASA (@NASA) October 7, 2022

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР