НАСА отбеляза още една успешна мисия в историята на космическите

...
НАСА отбеляза още една успешна мисия в историята на космическите
Коментари Харесай

За първи път НАСА взе проба от астероид

НАСА означи още една сполучлива задача в историята на галактическите пробиви. На 20 октомври на към 334 млн. км от Земята корабът „ Озирис Рекс “ на американската галактическа организация за малко се докосна до повърхността на метеорит на име Бену, с цел да вземе проба от повръхността му /камъчета и прах/, които учените да изследват с вярата за нови открития, свързани с възникването на Слънчевата система.

До една седмица дефинитивно ще стане ясно дали тестът е взета сполучливо, написа изданието Nature. „ Направихме го – маркирахме повърхността на метеорита. Изглежда, че галактическия транспортен съд е работил безупречно... Надявам се светът да гледа на това като на добра вест – нещо, е което можем да се гордеем на фона на цялото безумство, което се случва тази година “, разяснява Данте Лорета, основен откривател на задачата и планетарен академик от Аризонския университет в Тусон.

По първичен проект желанията на екипа не са били „ Озирис Рекс “ да каца върху галактическото тяло поради дребните му размери и прекомерно ниската му гравитация, съобщи „ Евронюз “. След близо две години, прекарани в орбитата на Бену, корабът е избрал местоположението с най-вече частици, задоволително дребни да бъдат погълнати и е направил контакт с повърхността за 5 секунди.

Мисията на стойност над 800 млн. $ стартира през 2016 година и е първата на НАСА за събиране на проби от метеорити, следвана от два полета на Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA).Когато корабът доближава Бену, Лорета и сътрудниците му откриват, че голям брой огромни и рискови камъни пречат на пълноценно кацане на повърхността, по тази причина инженерите създават автоматизирана система, тъй че капсулата да наблюдава къде да се приземи допустимо най-безопасно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР