НАСА - Националното управление за аеронавтика и космически изследвания на

...
НАСА - Националното управление за аеронавтика и космически изследвания на
Коментари Харесай

НАСА изследва космоса от 65 години

НАСА - Националното ръководство за аеронавтика и галактически проучвания на Съединени американски щати, навърши 65 години. Като своя активност организацията показва на уеб страницата си, че " изследва непознатото във въздуха и космоса, прави нововъведения в интерес на човечеството и въодушевява света посредством открития ".
Прочетете още
В НАСА работят 18 000 държавни чиновници, има хиляди реализатори и годишен бюджет от 23 милиарда $.

Космическата организацията има 20 проучвателен центъра и уреди в Съединени американски щати, измежду които за климата на Земята, за Слънцето, Слънчевата система и изследвания и разработки в региона на аеронавтиката.

Сред огромните планове с хора в космоса са Международната галактическа станция и програмата " Артемида " ( " Артемис " ), която има за цел да изпрати хора на Луната още през сегашното десетилетие.

НАСА е учредена посредством Закон за националното въздухоплаване и проучване на космоса, подписан от президента Айзенхауер на 29 юли 1958 година, с цел да развива " действия в космоса, които да бъдат отдадени на мирни цели в интерес на цялото човечество. "

Голяма част от проучванията, чиновниците и стратегиите на организацията са наследени от Националния съвещателен комитет за аеронавтика, който е образуван през 1915 година в разгара на Първата международна война, когато са нужни напреднали технологии за самолети.

Други подразделения са включени в НАСА след нейното основаване на 1 октомври 1958 година, като Лабораторията за реактивни мотори на армията, която по-късно изследва Слънчевата система, и Арсенала " Редстоун " в Хънтсвил, Алабама (който в този момент е Център за галактически полети " Маршал " ). Днес дейностите с астронавти са съсредоточени в Космическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън, а науката за Слънчевата система - в Центъра за галактически полети " Годард " покрай Балтимор.

Причините за основаването на НАСА са комплицирани, една от тях е Студена война сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Тя подтиква ракетната технология. НАСА изяснява, че е основана заради " софтуерния прогрес в други страни ", като споделя, че изоставането по галактическите въпроси " би сложило Америка освен в механически неподходящо състояние, само че и в икономическо и може би даже военно състояние ".

През 1957 година Съветският съюз изстрелва първия галактически сателит. НАСА също работи по подобен уред и след няколко несполучливи опита първият - " Експлорър-1 ", доближава орбита на 31 януари 1958 година

Сред главните пилотирани галактически стратегии на НАСА са планът " Меркурий " за изпращане на човек в космоса. Първият астронавт Алън Шепард излетява на 25 май 1961 година, шест седмици след Юрий Гагарин. Следва планът " Джемини ", в който задачите са от двама астронавти. Те тестват технологии и процедури преди лунната стратегия.

Кулминация на лунната стратегия " Аполо " е спускането на 12 астронавти на Луната. Началото слага " Аполо 11 " - на 20 юли 1969 година спускаемият уред " Ийгъл " каца на Луната, а на 21 юли 1969 Нийл Армстронг стъпва на повърхността й, последван от Едуин Олдрин. Трима астронавти обаче умират и това постанова дълготрайно следствие и механически промени.

Първата американска галактическа станция е " Скайлаб ", само че тя е развалена при проучването през 1973 година и това постанова няколко пилотирани полета за поправянето й в открит космос. Тя приема три екипажа. Работата й завършва през 1981 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР