НАСА кръсти астероид на българин.Светослав Александров е един от четиримата

...
НАСА кръсти астероид на българин.Светослав Александров е един от четиримата
Коментари Харесай

НАСА кръсти астероид на българин

НАСА кръсти метеорит на българин.

Светослав Александров е един от четиримата астрономи фенове, работещи по гражданския теоретичен план на НАСА „ The Daily Minor Planet “, които бяха отличени за приноса си към астрономията и планетарната просвета, като метеорити в астероидния пояс сред Марс и Юпитер бяха кръстени на тях, оповестиха от галактическата организация.

Тези доброволци преглеждаха големи количества данни от изображения в търсене на нови метеорити и служеха като модератори в онлайн таблата за диалози по плана.

Имената на новите метеорити са: (91333) Робертогрели, (91335) Александров, (91212) Вирджилиогонано и (91389) Давидзаверт - бяха утвърдени от Международния астрономически съюз (IAU) това лято. 

„ Това беше фантазия още от детството ми, а в този момент се трансформира в действителност - превъзходна действителност “, споделя Вирджилио Гонано, доброволец от Италия, чието име към този момент е изписано на метеорита.

„ Все още би трябвало да привикна с него и може би в никакъв случай няма да привикна. Трябва да изкажа признателност и на моите приятели-граждани-учени в Zooniverse - прелестни хора, които опознах и оценявам и които споделят с мен пристрастеността към астрономията и любителските проучвания. “, добавя той.

„ Новината, че един метеорит е кръстен на мен, беше цялостна изненада за мен “, сподели Роберто Горели, различен фен, който беше отличен.

„ Посветих това събитие на моите родители, които работиха интензивно, с цел да образоват мен и моите братя “, споделя още той.

Роберто е взел участие в доста други планове на НАСА за гражданска просвета, с изключение на в „ The Daily Minor Planet “. Сред обичаните му планове са Stardust@Home и Planet Hunters TESS.

Всеки новоименуван метеорит идва с малко посвещение и биография на своя адаш. Те са изброени тук:.

(91333) Robertogorelli = 1999 JP2 Откриване: 1999-05-08 / CSS / Catalina / 703 Роберто Горели (роден през 1954 г.) е италиански астроном фен. Той е участник в доста цивилен научни планове, ориентирани към дребни планети, и е разкрил голям брой метеорити. Освен това е съавтор на няколко публикации и на книга за средновековните комети. 

(91335) Alexandrov = 1999 JT9 Откритие: 1999-05-08 / CSS / Catalina / 703 Светослав Александров (роден през 1986 г.) е български физиолог-растениевъд и астроном-любител, който учи ранната еволюция на Земята и произхода на живота. Участвал е в няколко цивилен научни плана, фокусирани върху дребни планети, и е разкрил голям брой метеорити.

(91389) Davidsaewert = 1999 JN137 Откритие: 1999-05-09 / CSS / Catalina / 703 Дейвид Соуърт (роден през 1959 г.) е американски софтуерен инженер и астроном фен.  Участвал е в няколко цивилен научни плана, отдадени на дребни планети, и е разкрил голям брой метеорити.

(91212) Virgiliogonano = 1998 YQ7 Откритие: 1998-12-24 / CSS / Catalina / 703 Вирджилио Гонано (роден през 1978 г.) е италиански астроном-любител и геолог.  Той е плодороден участник в доста цивилен научни планове и е съоткривател на интензивността, следена на доста дейни метеорити. Освен това е съавтор на доста публикации за дребни планети.

Открийте собствен личен метеорит като доброволец с „ The Daily Minor Planet “. Всеки ден се прибавят нови данни, а хиляди неоткрити метеорити ви чакат! Участието не изисква поданство в избрана страна, обясняват от НАСА.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР