НАСА изстреля успешно мега ракетата си от мисията Артемис 1“

...
НАСА изстреля успешно мега ракетата си от мисията Артемис 1“
Коментари Харесай

НАСА изстреля мега ракетата Артемис към Луната ВИДЕО

НАСА изстреля сполучливо мега ракетата си от задачата „ Артемис 1 “ към Луната. Това стана от третия опит, откакто първите два – през август и при започване на септември, бяха прекъснати поради механически проблеми.

Ракетата Space Launch System (SLS) извежда в орбита безпилотната капсула „ Орион “, която би трябвало да стигне до противоположната страна на Луната.

Тя е е най-мощната, създавана от човечеството. Висока е към 98 метра и е с 15% по-голяма мощ от ракетата „ Сатурн 5 “, употребена в лунната стратегия на НАСА „ Аполо “ преди повече от 60 години.

Две минути след изстрелването, ускорителите (тръстерите) ще паднат в Атлантическия океан. Осем минути по-късно това ще се случи и с оранжевата съществена степен на ракетата, щом от нея се отдели капсулата „ Орион “.

90 минути след изстрелването междинната степен дружно с капсулата би трябвало да обиколи Земята още един път, преди да изгори при рухването си в атмосферата. Когато сполучливо се случи и това, капсулата „ Орион “ ще се насочи към Луната.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР