Нарушения в обществения транспорт, училищата и доставките за рафинериите ознаменуваха

...
Нарушения в обществения транспорт, училищата и доставките за рафинериите ознаменуваха
Коментари Харесай

Трета вълна на протести срещу пенсионната реформа във Франция

Нарушения в публичния превоз, учебните заведения и доставките за рафинериите ознаменуваха днешната трета вълна на национални стачки във Франция, проведена от синдикатите, против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Днешните стачки в редица браншове и уличните митинги идват след вчерашното внасяне на законопроекта в долната камара на френския парламент, което ще е самобитен тест за способността на Макрон да прокара смяна, без да разполага с работещо болшинство в Националното заседание.

Правителството разгласи, че французите ще работят с две години повече, което за множеството от тях значи до 64 години, с цел да се запази бюджета на една от най-щедрите пенсионни системи в индустриалния свят.
Французите прекарват най-вече години в пенсия измежду страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - доста скъпо предимство, от което по-голямата част от тях не е склонна да се откаже, сочат изследвания.
" Изтощени сме от работа ", твърди пенсионерът Бернар Шевалие, който взе участие в шествие в Ница, добавяйки, че ще продължи да стачкува, до момента в който държавното управление не отдръпна проекта си за повишение на пенсионната възраст.
" Пенсионирането би трябвало да е втори живот, а не чакалня за гибелта ", акцентира той.
Френският министър на труда Оливие Дюсо отхвърли обвиняванията на опозицията, че държавното управление отхвърля мащабите на уличните митинги предишния месец и акцентира, че смяната е нужна.
" Пенсионната система е губеща и ние се грижим за нея, би трябвало да я спасим ", съобщи министърът пред радио Eр Ем Се.
Лидерът на извънредно левия синдикат Се Же Те Филип Мартинес сподели, че Макрон играе " рискова игра ", като упорства да продължи с надълбоко непопулярната промяна, когато семействата се сблъскват с висока инфлация.
Според държавното управление промяната ще докара до обилни спестявания от над 17 милиарда евро (18 милиарда долара) годишно до 2030 година.

Синдикатите и лявата съпротива обаче настояват, че тези пари могат да бъдат набавени по различен метод, най-много от богатите, а служащите би трябвало да бъдат предпазени.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР