Нарушения има при едва една трета от българските онлайн магазини,

...
Нарушения има при едва една трета от българските онлайн магазини,
Коментари Харесай

КЗП: Нарушения има при едва една трета от българските онлайн магазини

Нарушения има при едвам една трета от българските онлайн магазини, които са тествани в границите на годишно общоевропейско изследване. Това разгласи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в предаването „ Темите “ по телевизия „ Европа “.

Тези резултати са позитивни за нашата страна и на фона на данните за целия Европейския съюз, съгласно които две трети от прегледаните от всички държави-членки уеб сайтове не се преценяват с главните права на потребителите.

КЗП: Маркетплейс платформите крият характерни опасности

Кампанията обхвана 500 електронни магазина в Европейски Съюз, през които се продават облекла и обувки, мебели и артикули за бита, както и електрически уреди. Всяка от страните е проверила по 21 уеб страницата по уеднаквен чек лист за съществуването на избрана информация, която е наложителна по закон.

Преобладаващото нарушаване е неспазването на едно от най-новите условия на европейското потребителско законодателство – да бъде сложена връзка към платформата за онлайн решение на разногласия. Липсата на информация по отношение на правото и реда за повреждане на контракта в период от 14 дни, отсъствието на увещание за гаранционната отговорност и непосочването на начислявани след това спомагателни такси към цената са измежду другите установени несъответствия.

„ Качествена разлика в естеството на нарушаванията в България и при останалите страни от Европейски Съюз няма, по-скоро има количествена “, посочи Маргаритов.

КЗП: Потребителите търсят подпомагане най-често във връзка рекламации на артикули

„ Бях сюрпризиран, че в общоевропейски проект се откриват толкоз доста на брой и то свързани с главните потребителски права нарушавания, защото в по-развитите пазари има доста и огромни играчи в онлайн средата. Но изследването осветлява в оптималната степен каква е действителната обстановка все още. Сигурен съм, че всички сътрудници от правоприлагащите институции и от другите страни ще вземат нужните ограничения и това неизбежно ще докара до понижаване на нарушаванията в идващите интервали “, разяснява ръководителят на КЗП.

Димитър Маргаритов изрази мнение, че това изследване е добър тласък за работа и за националните правоприлагащи органи, какъвто в тази ситуация в България е Комисията за отбрана на потребителите. „ Въвеждат се ясни и точни критерии – има специфични въпросници, въз основа на които се правят инспекциите във всички държави-членки. На втория стадий се стартира административно-наказателната процедура, с цел да се стигне до наказания за нарушителите “, изясни той.

Независимо от това, че онлайн търговците от време на време имат прегрешения, главният проблем остават сайтовете-фантоми.

КЗП: Предимствата на онлайн търговията ще притеглят от ден на ден консуматори

„ Обикновено те са списани много друго от метода, по който би трябвало да наподобява един електронен магазин “, сподели Маргаритов. Според него извършеното от Европейската комисия изследване може да бъде потребно на потребителите и с това, извеждайки главните нарушавания при електронните магазини, то ориентира защо да се следи и внимава. „ Тази информация има ли я, няма ли я? Ако я няма, това би трябвало незабавно да ни е един доста явен сигнал, че нещо не е наред и да не продължаваме да сърфираме в границите на подобен електронен магазин “, съобщи ръководителят на КЗП.

На финала на диалога Маргаритов уточни, че в непосредствен проект напъните на КЗП са ориентирани към сполучливото и умерено привършване на зимния туристически сезон. Контролният орган ще продължи да следи за нарушавания в онлайн пространството и комерсиалната мрежа, както и за недопускане на рискови артикули.

„ Това са неща, с които ние всекидневно се занимаваме и ще продължим да го вършим, водени от концепцията от ден на ден хората да са удовлетворени от пазара. Но това не трябва да ги успокоява – дано и те да реагират тогава, когато виждат, че нещо не е наред “, приключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР