“Нарушена е комуникацията между местната и централната власт от една

...
“Нарушена е комуникацията между местната и централната власт от една
Коментари Харесай

Б. Българинов пред Дарик: Икономика, транспорт, култура и образование са стълбовете за развитие на региона

“Нарушена е връзката сред локалната и централната власт от една страна и жителите и бизнеа от друга. Целта на сдружението “Мисия Градеж ” е да подкрепи и усъвършенства връзките сред тези звена и да се опита да образува едно мощно гражданско общество ”. Това съобщи в изявление за Дарик радио ръководителят на сдружението Борислав Българинов. То беше учредено при започване на април, и съумя да осъществя голям брой планове, които оставиха своя отпечатък в Русенския район.

Като една от аргументите за нарупената връзка сред другите управляващи и хората е фигурата на регионалния шеф.

“За мен регионалният шеф е чисто пиарска длъжнот. Нямаш бюджет, нямаш пълномощия. Ти си един представител на страната без нужните финанси зад тила си и пълномощия, с които да поддържаш парцелите, да правиш избори и така нататък И в огромната си част регионалните шефове през годините са си правели единствено реклама с цел да могат да поемат по един различен път по-късно. От друга страна хората от управлението в локалната власт, които не си правят работата, само че се пробват да отчетат нещо свършено, а единствено регистрират едни срещи с този и оня. От една страна пиара на регионалния шеф, от друга на локалната власт, всеки се пробва да покаже кой е по-силен и това вреди на нашия район ”, споделя Българинов, който е някогашен регионален шеф на Русе.

Според Българинов регионалните центрове би трябвало да бъдат по-малко, една част от налозите и таксите да остават в районите, а регионалните шефове да разполагат с бюджет за разчистване, ремонт, пътища и така нататък

“Много хрумвания имаме в тази тенденция, само че най-важното е да има една дълготрайна стратегия за развиване на района. В момента какво имаме, имаме една стратегия за туризма и нищо повече. Тази стратегия е остаряла и неработеща. Нямаме стратегия за развиване на Русенския район ”

По думите на Българинов, който е и някогашен депутат, “Мисия Градеж ” е готово да показа такава стратегия, само че тя ще бъде доста последна и друга от това, което се прави сега. Тя ще би трябвало да се подложи на публично разискване с цел да бъде призната. Според Борислав Българинов акцентите в нашия район би трябвало да бъде стопанска система, обучение, просвета и превоз. “Това са значимите направления, в които би трябвало да тръгне нашия район. И по тези 4 стълба би трябвало да се работи по едно и също време. Миналата година направих среща с огромна част от русенския бизнес. Големия проблем са фрагментите, тъй като не можем да задържим образованите хора. А не можем да ги задържим, тъй като не можем да дадем положителни заплати. Образованието ни е неприятно структурирано. То не е потребно и работещо ”, безапелационен бе Българинов.

Според него ръководещите би трябвало да виждат опция в множеството тирове и поток от придвижване сега и да го употребяват като преимущество. Крайно време е да се сътвори един кулоар Север-Юг, който да минава през Русе. Трябва също по този начин би трябвало да се основат условия за нови вложения.

Той напомни, че всеки един от членовете на “Мисия Градеж ” може да се осъществя политически, само че това би трябвало да стане отвън сдружението. На въпроса дали той би се кандидаттирал за кмет, отговори, че е още рано да се каже

Повече детайлности от концепциите за развиване на района, които има Мисия Градеж, чуйте в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР