Народното събрание започна с почивка днешното извънредно заседание във връзка

...
Народното събрание започна с почивка днешното извънредно заседание във връзка
Коментари Харесай

Напрежение в НС по време на извънредното заседание за оставката на министър Янев

Народното заседание стартира с отмора днешното изключително съвещание по отношение на оставката на военния министър Стефан Янев. Припомняме, че през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков изиска оставката на Янев поради негови изявления по отношение на войната в Украйна.

Изненадата пристигна, когато Петков разгласи рокада в последния миг.

Вместо оповестеният през вчерашния ден за предстоящ министър на защитата Тодор Тагарев през днешния ден Петков съобщи пред публицисти в Народното събрание, че номинацията за нов боен министър е на Драгомир Заков. 

В пленарната зала са министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерите Корнелия Нинова, Калина Константинова, както и министри от кабинета. 

В началото на съвещанието по искане на " Продължаваме Промяната " предвид на протичащите съвещания сред парламентарните групи бе оповестена 30-минутна отмора. Искането направи ръководителят на групата - Андрей Гюров. 

Заседанието стартира с декларация на " Възраждане ". Лидерът на партията изиска оставката на държавното управление. 

От трибуната Кирил Петков разгласи новата кандидатура, а водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че министър председателят е трябвало да аргументира желаната оставка на Стефан Янев. 

Премиерът съобщи, че никой министър няма право да прави външна политика през Facebook. " Никой министър не би трябвало да се усеща залог за стабилността на държавното управление ", добави той. 

" Това е война и би трябвало да се приказва за нея по този начин. Българският интерес не е намаляване. Няма да позволим неутрализиращ метод на говорене, когато дами и деца се крият в изби, а хиляди бойци умират в една братоубийствена война ", безапелационен бе Петков. 

От Българска социалистическа партия обявиха, че не могат да разрешат разнообразни мнения в държавното управление, както и отклонение на тематиката. 

" Само два месеца след началото на кабинета се желае оставка без причини ", сподели Карадайъ. 

" Защо се желае тази лична смяна? Причина или мотив е обявата на Янев от 26 февруари? ", попита водачът на Движение за права и свободи. 

" В това комплицирано време няма да желаеме оставката на държавното управление. Но да е ясно - това държавно управление към този момент е нездравословно за страната и демокрацията ", разяснява Карадайъ.

" Докога президентът ще дефинира министрите от кабинета на Петков? Всички ли министри ще се диктуват от Дондуков 2? ", попита бишият външен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Кирил Петков отговори, че за секунди е взето решение за конвоя на българите от Украйна, а същото решение за избавителната акция на алпиниста Боян Петров през 2018 година е лишило дни на държавното управление на Борисов. 

Тома Биков съобщи, че не са желали да намесват тематиката за Петров, само че истината е друга. Захариева отговори, че Петков употребява Боян Петков за персонален ПР и се надява синът и съпругата на починалия ни планинар да не четат думите на премиера: 

" Хубаво, че сте си го поставили в CV-то, само че да говорите операции и неистини, не чаках. Да говорите, че вие сте организирали избавителната акция е неуместно ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР