Народното събрание възстанови правото на миньори от закрити рудници да

...
Народното събрание възстанови правото на миньори от закрити рудници да
Коментари Харесай

НС възстанови правото на миньори от закрити рудници да се пенсионират по-рано

Народното заседание възвърне правото на миньори от закрити рудници да се пенсионират по-рано. Това стана, откакто депутатите гласоподаваха промени в Кодекса за обществено обезпечаване, препоръчани от омбудсмана Мая Манолова. Промените засягат 80 души от мини " Бобов дол ", които бяха съкратени, а поради промени от 2018 година правото им да получат пенсия по остарелия ред беше анулирано. Възможността за ранно пенсиониране ще засегне и миньорите от мина Оброчище - уточни Мая Манолова.


Стефан Йорданов има 10 години трудов стаж в мини " Бобов дол " и приема измененията със смесени усеща.
Стефан Йорданов, миньор: Според мен, би трябвало да се пенсионират, както си е самият стаж, а не да ги съкратят 2 месеца, 3 месеца преди пенсия. Както и аз съм един от тези. Ева Цветкова, мина " Бобов дол ": Облекчение огромно е, доста добра вест. Трудът на миньора е доста тежък и който е работил 20 години там, към този момент е обезценка и към този момент нищо друго не може да работи.
С измененията миньорите, чийто рудници са закрити или следва да бъдат закрити, ще имат право на пенсия, в случай че сборът от осигурителният им стаж и възраст е общо 90 години, от които 10 са първа категория труд към 31 декември 2017 година
Мая Манолова, омбудсман: Искам да изкажа моята признателност на депутатите, които поддържаха с изключение на ГЕРБ, този план. Да, факт е, че съм го внесла при започване на януари, само че той беше признат тъкмо, когато е необходим, защото миньорите от последния закрит под земята въгледобивен рудник са към този момент с прекъснати правни отношения.Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по обществената политика, Народно събрание: Днес аз съм горда, че успяхме да приемем тази значима смяна за тези хора и те да могат да бъдат спокойни, тъй като просто няма друга опция пред тях.Кирил Минев, миньор " Бобов дол ": Стискам ръката на госпожа Ангелова, на госпожа Мая Манолова, също на хората от Българска социалистическа партия, тъй като поддръжка получихме от всички за нашата обективна идея.
Промените ще влязат в действие със задна дата от декември 2017 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР