Народното събрание трябва да започне и проведе процедурата за избор

...
Народното събрание трябва да започне и проведе процедурата за избор
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Парламентът трябва да започне процедура за избор на нов ВСС

Народното заседание би трябвало да стартира и организира процедурата за избор на членове на Висш съдебен съвет. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова след днешното съвещание на кадровия орган, на което беше решено да бъде отсрочен дебатът по двете претенции за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

„ Писмено съм уведомила ръководителя на Народното събрание за това какви са рекомендациите на отдела по Изпълнение на решенията на Европейски съд по правата на човека, а точно че от парламентарната квота следва да се предлагат членове за прокурорската квота, които не са настоящи прокурори. Това е една от ограниченията за ограничаване на фактическата власт на основния прокурор върху Пленума на Висш съдебен съвет ", сподели още министърът.

Във връзка с решението на пленума от през днешния ден да отсрочи разглеждането на настояването за отстраняването на основния прокурор до окончателното изговаряне на Върховния административен съд по отхвърлените като възможни за разглеждане учредения по случая „ Жоси “, Йорданова съобщи, че Висш съдебен съвет би трябвало да упражни пълномощията си и да реши какъв основен прокурор би трябвало да има България.

„ Приемам като положителен знак от страна на Висш съдебен съвет, че позволява, че могат да бъдат прегледани и отхвърлените от тях учредения по тяхната допустимост и да ги разиска в тяхната систематичност. Вървим напред, постепенно, само че вървим напред и дано го приемем като положителен знак “, добави Надежда Йорданова.

По време на днешното съвещание на Висш съдебен съвет от стружение БОЕЦ внесли във съвета 10 хиляди подписа за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР