Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира

...
Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира
Коментари Харесай

Парламентът спира редовните си заседания, ще се събира само за законодателството за извънредното положение

Народното заседание стопира постоянните си съвещания и ще се събира единствено по законодателство, обвързвано с въведеното изключително състояние. Парламентарният надзор също се прекратява и отговорите на министрите ще бъдат единствено в писмена форма. Проектът на решение е подписан от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, водачът на „ Воля “ Веселин Марешки, депутатът от „ Обединени патриоти “ Юлиан Ангелов и депутатът от НФСБ Борис Ячев. „ За “ предлагането гласоподаваха 115 народни представители, „ срещу “ – 65 и без „ въздържали се “.

Конституцията планува опция Народното събрание да се привиква на съвещания от ръководителя му по негова самодейност, по искане на една пета от народните представители, по искане на перзидента или по искане на Министерски съвет. Правилникът планува при искане по Конституция ръководителят да насрочи съвещание не по-късно от 7 дни след постъпване на настояването, без значение от това дали Народното събрание е във почивка, или не. Депутатите взеха решение парламентарните комисии в същото време ще организират съвещания, като по нейно решение може да бъде стеснен достъп на външни лица. 

С решението за прекъсване на постоянните съвещания на Народното събрание отпадна цялата планувана стратегия за тази седмица, а мярката провокира бурни разисквания в пленарната зала. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изясни изключителната мярка със съблюдаване на рекомендациите на Оперативния щаб за обществена изолираност. Караянчева изрази опасенията за автоматизирано блокиране на Народното събрание при възможен случай на определяне на ковид измежду депутатите.

„ Предложението, което през днешния ден направих, не е единствено мое. Под него са се подписали и ръководители на парламетарни групи. Тук някой от трибуната сподели, че съм споделила да бдим. Да, дано да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български жители бяха на открито на улицата и манифестираха и ядяха целена салата, а партийните величия стояха някъде на безшумно и ядяха специфична биологична храна. Ако ние през днешния ден имаме опция да спасим човешки живот на вас, на ваш непосредствен, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми другари, това ми е задоволително “, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева от парламентарната естрада.

По думите й, с работата на Народното събрание депутатите могат да наваксат и по време на ваканциите, само че с човешкия живот това няма по какъв начин да стане.

„ В момента нацията ни демонстрира изключителна дисциплинираност, хайде и ние да не вървим в противоположната посока. Призовавам ви да сме на висотата на останалите жители. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си оказваме помощ едни на други, тъй като виждаме по какъв начин цялото общество се активизира. Как хората си оказват помощ. Колко доста доброволци имаме. Когато сме единни в бедата, ние можем да победим. Благодарим откровено на всички, които работят на първа линия. Аз единствено ще кажа: дано Бог да им оказва помощ и да ги пази “, съобщи Караянчева.

От Българска социалистическа партия обаче не се съгласиха с настояването за прекъсване на постоянните съвещания.

„ Конституцията, а тя към момента е най-важният документ в тази страна, е планувал, че Народното събрание в република с парламентарно ръководство, е точно този орган, който не трябва да стопира да работи. Това е органът, който показва гражданските права. Със прекъсването на работа на Народното събрание, е закононарушение против държавността. Само след няколко месеца това ще падне върху ръководещите и върху бъдещето на страната “, съобщи Антон Кутев от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.

„ Ще стартира с това, че ковид, като всеки вирус е доста заплашителен. Този тъй като е по-страшен от другите, е предизвикателство. Как да стане по този начин, че да излезем от цялата тази неволя, която ни е сполетяла, тъй че да пазим себе си и хората в страната, което е наше обвързване. Тези провокации се вземат решение от парламентаризма, най-малко съгласно публичното развиване от последните стотици години. Къде е казусът и за какво се разминаваме. Разминаваме се, тъй като някой в страната в тази ситуация болшинството, само че някой в действителност даде безконтролна и последна власт на едни лекари, генерали, които сигурно са лекари експерти. Те имат задачата да ни защищават от ковид, те най-вероятно го вършат по най-хубавия метод. Само, че с изключение на хората, които се опасяват от болестта, в нашето общество е цялостно с хора, които се опасяват от безработица, които се опасяват от апетит, които се опасяват от банкрути на компаниите си и още куп неща “, посочи Кутев.

И предвижда, че това ще докара до тежка рецесия на елитите.

„ Само след няколко месеца това разграждане на държавността, което вършиме, ще бъде върху вас, тъй като вие сте тази страна. Вие сами сега копаете под личните си крайници и личното си политическо бъдеще. Вероятно ще унищожите бъдещето на други политически сили, евентуално ще унищожите огромна част от бъдещето на страната с това, което вършиме, тъй като ще я вкарате в доста тежка политическа рецесия единствено след няколко месеца със личните си старания “, добави още Кутев.

„ Най-подходяща за сегашния миг съгласно мен е една велика мисъл: " Който заменя независимост за сигурност, най-после губи и двете ". Българският парламент е заседавал по време на война и чума, а през днешния ден сме напът да ни запомнят като дезертьори и страхливци. Това българските жители би трябвало да знаят е добре премислен и дирижиран развой. Той стартира с влизането на сътрудника Марешки, облечен със скафандар. Целта на всичко това беше българските жители да се отвратят, да погледнат на този цирк и да кажат: „ Тези хора не ни трябват “ и през днешния ден да изпратят този парламент с овации. Именно по този начин умират демокрациите “, съобщи Явор Божанков от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.

Той означи, че ръководещите са желали неограничена власт и са я получили. „ Заедно с това получавате и неограничена отговорност “, добави още Божанков.

Смут в залата вся изявлението на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който показа, че сестра му, която в този момент е на първия фронт, е инфектирана с ковид.

„ Седя тук и чувам деликатно изявлението на преждеговорищият оратор, който извънредно доста почитам. Учудвам се на неговото изявление и държание. Сякаш тук събрани националните предтавители не сме от тази планета. Нещата, които се случват към нас, болните наши близки, които всеки ден се усилват не ни касае. Седя, чувам, виждам - не мога да допускам. Всеки ден от екраните медицинските специалисти излизат и споделят какъв брой от нашите съграждани са изумени от тази невидима болест. Искам да се обърна към всички вас като доктор, също вземам участие в тази комплицирана конюнктура. Обръщам се най-отговорно към вас. Смирете се към заболяването. Всички сме идентични пред заболяването и гибелта. Не го забравяйте! “, каза още Лъчезар Иванов от ГЕРБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР