Народното събрание ще заседава извънредно с трети опит да прокара

...
Народното събрание ще заседава извънредно с трети опит да прокара
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно в опит да прокара бюджетите на ДОО и НЗОК

Народното заседание ще заседава изключително с трети опит да прокара дефинитивно бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса. Депутатите ще гласоподават и общия законопроект на ръководещото болшинство за отпадане на дерогацията за съветски нефт от следващата година.

Депутатите се събират изключително откакто в края на мината пленарна седмица две следващи съвещания бяха блокирани – първото поради протест на опозицията, а второто  - поради отхвърли на ръководещото болшинство да взе участие в вписване на кворума в опит да осуети заканата на опозицията за нов протест. 

Днес се чака Народното събрание да проработи, с цел да прокара дефинитивно парите за здраве и пенсии. Бюджетът на Здравната каса за идната година ще е над 8 милиарда лева Приходите от здравноосигурителни вноски са с над 1 милиард повече по отношение на предходната година, като в проектобюджета е записано нарастване на оптимално осигурителния приход от 3400 на 3750 лв., повишаване на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от  780 до размера на плануванаъа минимална работна заплата от 1 януари в размер на 933 лева

В план-сметката на Държавното публично обезпечаване за идната година са планувани над 24 милиарда лева, с разчетени доходи от осигуровки в размер на 13 милиарда лева Минималният размер на пенсията за стаж и възраст от 1 януари ще бъде 523 лева, а от 1 юли – 580 лв..

В програмата на Народното събрание през днешния ден преди дребните бюджети е включен план на решение, с което министърът на енергетиката се задължава да предприеме бързи дейности с план-график за обезпечаване на дълготрайна базова мощ с създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Депутатите ще обсъдят и общия законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи за анулация на дерогацията за импорт на съветски нефт от 1 март 2024 година, а от 1 януари – отпадане на квотите за експорт на нефтопродукти от съветски нефт.

Освен през днешния ден депутатите ще заседават изключително и на следващия ден с разискване и гласоподаване на второ четене на измененията в Конституцията. Очаква се до 22 декември Народното събрание да одобри дефинитивно и държавния бюджет за 2024 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР