Народното събрание ще разгледа спешно допълнителното удължаване на бюджета от

...
Народното събрание ще разгледа спешно допълнителното удължаване на бюджета от
Коментари Харесай

Асен Василев обеща „скоростно“ да внесе проекта за нов бюджет в парламента


Народното събрание ще прегледа незабавно спомагателното удължение на бюджета от предходната година. Причината е, че действието на първото удължение изтича след два дни – на 10 юни, и в случай че не се подхващат спомагателни ограничения, страната няма да може да се разплаща.

Очаква се в най-кратки периоди новият Министерски съвет да внесе и своя вид на бюджет за тази година. Заявката на финансовия министър Асен Василев е в него да бъде реализиран недостиг от 3%.

Именно по искане на Василев още в първия си работен ден държавното управление смени шефовете на основни организации. Така отпред на Национална агенция за приходите още веднъж е Румен Спецов, който беше уволнен от служебния кабинет. Начело на митниците се върна Павел Тонев.

„ Министерството на финансите поддържа Проект на решение за установяване на спомагателен период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния. Той е нужен, с цел да има софтуерно време да бъде признат бюджетът на България за 2023 година, който не беше прегледан предходната година, както е по Закона за обществените финанси. “

Това съобщи новият финансов министър Асен Василев.

„ Това решение дефинира последователността на заплащанията и дава опция събираните доходи да бъдат употребявани за заплащания от Закона за обществените финанси. Това върви в комплект и със Законопроект за смяна на удължителния закон, което ще освободи заплащанията за общините и за здравна каса, тъй че те да могат да се извършат в цялостен размер “, сподели Василев, като уточни, че това решение следва да важи до приемането на нов бюджет, само че не по-късно от 31 юли.

Той увери, че Министерството на финансите поема ангажимент да внесе план на бюджет доста скоростно в Народното събрание, тъй че да има задоволително време той да бъде признат и обнародван до 31 юли тази година.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР