Народното събрание ще продължи с разискванията на второ четене на

...
Народното събрание ще продължи с разискванията на второ четене на
Коментари Харесай

Решават за смесената система при избори за ВНС

Народното заседание ще продължи с разискванията на второ четене на измененията в Изборния кодекс, съобщи Българското национално радио.

Вчера болшинството дефинитивно реши на идващите избори да се гласоподава и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес Народното събрание ще разиска предлагането на ГЕРБ за основаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико национално заседание.

От ГЕРБ оферират мажоритарен избор на половината депутати във Великото национално заседание, а останалите 200 да се избират съразмерно. Идеята е атакувана и от опозицията, и от НФСБ. В партията на Валери Симеонов оферират опазване на общия ред, очакван в конституцията, за избори за Велико национално заседание. В претекстовете си НФСБ показват, че Великото национално заседание изисква оптималната представителност, която се подсигурява само от пропорционалната изборна система, а мажоритарен избор облагодетелства главно огромните политически сили.

Българска социалистическа партия упорстват предложенията в изборното законодателство за Велико национално заседание да бъдат оттеглени.

Депутите ще вземат решение още дали да възложат на Централната изборна комисия да закупи или наеме машините за гласоподаване - предложение, което се оспорва от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР