Народното събрание ще продължи с обсъждането на второ гласуване на

...
Народното събрание ще продължи с обсъждането на второ гласуване на
Коментари Харесай

Парламентът гласува окончателно промените в Изборния кодекс

Народното заседание ще продължи с разискването на второ гласоподаване на измененията в Изборния кодекс. Това планува точка първа от програмата за работа на депутатите в четвъртък, оповестена на Интернет страницата на Народното събрание.

В петък предходната седмица повече от 11 часа депутатите дебатираха първите 16 параграфа на законопроекта, докладвани от Комисията по правни въпроси. Гласуването на текстовете бе оставено за последващо пленарно съвещание. Изказвания в петък направиха над 50 народни представители от " Продължаваме Промяната ". Законопроектът, който депутатите разискват на второ четене, е общ и в него са включени измененията, препоръчани от " Българска социалистическа партия за България ", с които се дава опция за избор в секциите с над 300 гласоподаватели сред гласоподаване с машина или с хартиена бюлетина и тези на " Демократична България " (ДБ) за въвеждане на преброителни центрове. 

Миналата седмица парламентарните групи на " Демократична България " и " Продължаваме Промяната " се оповестиха " срещу " разглеждането на измененията в Изборния кодекс. Те настояха краткотрайна комисия да разисква всички вероятни промени, а дейностите на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България " в поддръжка на хартиената бюлетина, дефинираха като дейности на " хартиена коалиция ". 

Дебатът " за " или " срещу " опцията жителите да избират сред хартиена бюлетина и гласоподаване с машини ескалира с размяната на реплики в петък вечерта. Тогава Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ " Българска социалистическа партия за България ", съобщи, че левицата няма да отдръпна законопроекта си за промени. Откраднахте изборите, уважаеми сътрудници, ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона, обърна се Свиленски към депутатите от " Продължаваме Промяната ". Свиленски уточни още, че някогашният министър-председател Кирил Петков е споделил, че в случай че левицата отдръпна законопроекта си, ще получи кодовете от машините за гласоподаване. Кой е той, че ще държи кодовете на машините, попита Свиленски, а в отговор съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че ще съди Свиленски, в случай че не си отдръпна думите. Впоследствие Свиленски освен не отдръпна думите си, а в народен ефир и различен народен представител от левицата Борислав Гуцанов ги удостовери като уточни, че цялата парламентарна група на " Българска социалистическа партия за България " е чула въпросните думи на тогавашния министър председател Кирил Петков. 

От ГЕРБ-СДС първо предложиха промени, най-много свързани с изборния регион " Чужбина ", само че още при започване на разглеждането на второ четене въпросните промени бяха оттеглени от ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана след среща на парламентарната група с водача на партията Бойко Борисов. Поводът за нея бе голямото неодобрение от среднощното съвещание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от 18 часа. 

Освен промените в ИК, депутатите следва да обсъдят и план на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Точката е закрепена като втора от програмата за 1 декември. Вносител на плана е Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР