Народното събрание ще обсъди проект на решение за предоставяне на

...
Народното събрание ще обсъди проект на решение за предоставяне на
Коментари Харесай

Депутатите решават за допълнителна военна помощ за Украйна

Народното заседание ще разиска план на решение за даване на спомагателна военна помощ на Украйна. Това планува първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, оповестява Българска телеграфна агенция.

Проектът на решение е с вносители Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „ Политическа партия – Демократична България “, Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

С плана на решение се задължава Министерският съвет да даде спомагателна военна помощ на Украйна. Тя включва неизправни зенитно-управляеми ракети от вида 5В55Р(К), в ръководство на Министерство на защитата, и муниции за автоматизирано стрелково оръжие, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

В претекстовете към плана на решение вносителите показват, че България ще даде муниции с недостатъци, които могат да се употребяват от украинската войска.

„ Страната ни няма нужния потенциал да ремонтира независимо тези муниции. Тяхното потребление от нашата войска би основало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е заявила, че има потенциала да вкара в приложимост такива дефектни муниции и те да послужат на украинската войска да се опълчи на съветските обстрели на обитаеми места, които водят до доста цивилни жертви “, се показва в претекстовете към плана на решение.

Вчера против препоръчаното решение за помощ за Украйна възразиха от „ Българска социалистическа партия за България “. Атанас Зафиров разяснява пред публицисти, че това е следващото „ национално изменничество “. Той уточни, че желаят оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.

Вчера пред публицисти преди изключително съвещание на парламентарната комисия по защита министърът изясни, че в предлагането за даване на спомагателна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси.

Освен проекторешението, в проектопрограмата за работа на депутатите през днешния ден е включено и първото четене на измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение, в Закона за устройство на територията, в Закона за протекция на детето. В оферти дневен ред за сряда е и второто гласоподаване на промените в Закона за отбрана на растенията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР