Народното събрание ще обсъди на второ четене бюджетите на Националната

...
Народното събрание ще обсъди на второ четене бюджетите на Националната
Коментари Харесай

Депутатите ще обсъдят на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024 г.

Народното заседание ще разиска на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна сподели (НЗОК) и държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година, заяви Българска телеграфна агенция. Точките са закрепени като втора и трета за четвъртък от програмата за работа на Народното събрание, оповестена на уеб страницата на законодателния орган.

Здравноосигурителните доходи за 2024 година са разчетени с растеж от над 1,1 милиарда лева по отношение на признатите със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година В бюджета парите за извънболничната помощ се покачват с 20 %. Увеличават се и парите за дентални услуги с над 20 %.Депутатите взеха решение да провиснал още 3 млн. лв. за зъбни протези, като това предложение и още доста други ще се решат в пленарната зала.

В бюджета на ДОО се планува минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се лица да е 933 лв., само че не се стигна до решение за минималния застрахователен приход за земеделските производители и тютюнопроизводители. От началото на август до 31 декември 2023 година наложителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица се пресмятат върху 780 лева

Проектът предвиждаот 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година, да се осъвременят с 11 на 100. От същата дата минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, при цялостен застрахователен стаж, ще се увеличи от 523,04 лева на 580,57 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на 3400 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили на 307,07 лв..

В дневния ред за през днешния ден са и планове на решения за промени в състава на непрекъснатите парламентарни комисии. В програмата е и чуване на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов по отношение на предстоящото повишение цената на водата, приблизително с 15% за страната от 1 януари 2024 година
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР