Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Наказателно-процесуалния

...
Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Депутатите гласуват промените в Наказателно-процесуалния кодекс

Народното заседание ще разиска на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с правото на правна помощ на обвинени или арестувани лица. Това е първа точка в плануванаъа за през днешния ден стратегия на Народното събрание. 

Основната цел на импортирания от Министерския съвет законопроект е цялостното въвеждане на условията на европейска инструкция по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане.

Измененията плануват категорично правото на правна помощ на обвинения, както и правото да му бъде предоставена информация за изискванията за нейното приемане по реда на Закона за правната помощ, като това следва да стане на понятен език и по понятен метод, след отчитане на характерните му потребности. Въвежда се също категорично даване на обвинения и на неговия бранител на опция за запознаване с доказателствата, въз основа на които се дефинира мярката за неотклонение задържане под стража,.

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция, както и в Законa за Държавна организация „ Национална сигурност ” предвид на идентичното регламентиране на даването на задоволителни гаранции за отбрана на правата на арестуваните лица. 

С промените в Наказателно-процесуален кодекс се дава опция на очевидеца да се яви на разпит с юрист, както и да се обезпечи наличието на юрист в случаите, когато очевидецът пожелае да има подобен по време на разпита, като неявяването на юриста без уважителна причина не е спънка за осъществяване на разпита. Това предложение е в допълнение към плануванаъа към сегашния миг консултация с юрист по въпроси, които засягат правата на очевидеца.

Точка втора от дневния ред на депутатите е разискване и гласоподаване на промени в Закона за Европейската заповед за следствие.

Във времето за парламентарен надзор на въпроси на депутати ще дават отговор министрите,,,,, и.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР