Народното събрание ще обсъди на първо четене два законопроекта за

...
Народното събрание ще обсъди на първо четене два законопроекта за
Коментари Харесай

НА ЖИВО Депутати обсъждат промени в Наказателния кодекс

Народното заседание ще разиска на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Това планува първа точка от оповестената на интернет страницата на институцията проектопрограма за работа на депутатите тази седмица. Вносител на промените е Министерският съвет.

Единият законопроект е стимулиран с нуждата институтите на обидата и клеветата в настоящото българско законодателство да бъдат съобразени с условията на Конвенцията и практиката на Европейския съд по правата на индивида. Визирани са неоправдателни решения против България, установяващи нарушавания на свободата на изразяването на отзиви, регламентирана в член 10 от Конвенцията на Съвета на Европа за отбрана на правата на индивида и главните свободи.
В претекстовете за измененията, препоръчани с другия законопроект, се показва нуждата от отговор на формираната от Европейската комисия (ЕК) процедура за нарушаване за погрешно транспониране от България в националното законодателство на избрани разпореждания от Рамково решение на Съвета за битката с избрани форми и прояви на расизъм и ксенофобия.

Със законопроекта се цели превъзмогване на съответните рецензии на Европейска комисия и цялостно въвеждане в националното законодателство на наредбите на Рамковото решение, се показва в претекстовете. В тях се акцентира, че Рамково решение е признато на 28 ноември 2008 година, с цел да отговори на нуждата да се защитят правата на обособения субект, на избрани уязвими групи и на обществото като цяло, като се планува наказателна отговорност за изключително тежките форми на расизъм и ксенофобия при ценене на главните права на независимост на сдружаване и независимост на изложение на мнение. С него се дефинира общ метод в региона на наказателното право към избрани форми на расизъм и ксенофобия, по-конкретно във връзка с два типа правонарушения - расистките или ксенофобските изявления, подбуждащи към ненавист, и закононарушенията от ненавист, подбудени от расистки или ксенофобски предубеждения.

Очаква се депутатите да обсъдят промени в Закона за правната помощ и да одобряват план на решение за възлагане на Министерския съвет да инициира лицензиране и подписване на контракт за доставки на неруско нуклеарно гориво. Вносител на проекторешението е Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ-СДС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР