Народното събрание ще гласува от 13.00 часа проектокабинета, предложен от

...
Народното събрание ще гласува от 13.00 часа проектокабинета, предложен от
Коментари Харесай

Народното събрание ще гласува проектокабинета “Желязков”

Народното събрание ще гласоподава от 13.00 часа проектокабинета, препоръчан от ГЕРБ-СДС, с министър-председател Росен Желязков.

Според Конституцията Народното събрание приема законите и другите актове с болшинство повече от половината от присъстващите народни представители. Така при регистрирани 240 депутати, с цел да бъде определен препоръчаният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са нужни 121 гласа „ за “. След това се гласоподава структурата и съставът на кабинета.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват от 13:00 часа на съвещанието на Народното събрание, оповестиха от прессекретариата на президента.

На 1 юли номинираният за министър председател от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и незабавно върна изпълнен на президента проучвателния мандат за сформиране на държавно управление. По-късно същия ден президентът издаде декрет, с който предложи на 50-ото Народно заседание да избере претендента за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета “Желязков ” има един вицепремиер и 19 министри, седем от тях са настоящи служебни министри в кабинета на Димитър Главчев – Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков.

При приемането на мандата Желязков, акцентира мощната евроатлантическа ориентираност на предлаганото от първата политическа мощ държавно управление и разгласи главните цели, свързани със стабилизация, нормализиране на обществените финанси и ясни законодателни периоди.

ГЕРБ-СДС имат 68 народни представители.

На първия кръг съвещания при президента Радев от Движение за права и свободи обявиха, че най-логично е да бъде подкрепено държавно управление с мандата на спечелилия в изборите. Групата на Движение за права и свободи в Народното събрание е от 47 депутати.

Във вторник, след съвещание на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ръководителят ѝ Николай Денков съобщи, че групата единомислещо е взела решение да не поддържа по този начин оферти проектокабинет.

От „ Възраждане “, които имат 38 депутати, споделиха, че позицията им остава непроменена и няма да поддържат кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи и се оповестиха за основаване на анти ГЕРБ-ДПС болшинство и показаха подготвеност да получат третия мандат.

От „ Българска социалистическа партия за България “ припомниха със своя позиция в понеделник, че има решение на Националния съвет на партията да не бъде подкрепяно държавно управление с мандата на ГЕРБ. Тяхната парламентарна група има 18 народни представители.

Заявка за третия мандат дадоха и от „ ИТН “. Те оферират експертен кабинет. Парламентарната група има 16 депутати.

Преди ден депутатът от „ Величие “ Красимира Катинчарова съобщи, че има разлом в групата им. Тя уточни, че в парламентарната група не била обсъждана поддръжка за програмно държавно управление. Ивелин Михайлов от „ Величие “ разгласи, че има запис, в който е заплашван от ръководителя на парламентарната групата. Подкрепа за програмно държавно управление заявява при консултациите при президента ръководителят на парламентарната група Николай Марков. След съвещанието на парламентарната група, ръководителят ѝ Марков разгласи в пост във Facebook, че приключва присъединяване си във всички срещи с обществеността, проведени от Политическа партия „ Величие ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР