Народното събрание създаде временна комисия по исканията на главния прокурор

...
Народното събрание създаде временна комисия по исканията на главния прокурор
Коментари Харесай

Парламентът създаде временна комисия за поисканите имунитети на четирима депутати, но не успя да избере неин председател

Народното заседание сътвори краткотрайна комисия по настояванията на основния прокурор за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателни преследвания против народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Димитър Аврамов и Кирил Петков. Решението беше взето със 186 " за ", 32 " срещу " и без въздържали се. 
По предложение на Ертен Анисова (ДПС) в обсега на комисията беше включено и името на Димитър Аврамов (ДПС), на който през вчерашния ден основният прокурор също изиска имунитета.
От " Българска социалистическа партия за България " и от " ИТН " отхвърлиха да излъчат представители в комисията, а от " Възраждане " обявиха, че няма да вземат участие в управлението ѝ. В хода на дебата от " Продължаваме промяната-Демократична България " също споделиха, че няма да излъчат ръководител, и приканиха ГЕРБ-СДС да направи същото. 
От Движение за права и свободи предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави краткотрайната комисия, само че това не получи поддръжка от пленарната зала и при прегласуването. 
Временната комисия се основава на паритетен принцип със задача да изследва дали са налице задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент по настояванията на основния прокурор Иван Гешев на имунитетите на четиримата депутати.  
Временната комисия се избира за период до привършване на предметния ѝ обсег, само че не по-късно от 18 юли т.г., взеха решение депутатите. Комисията следва да показа отчет за активността си, съдържащ мнения и обособени планове за решения по направените от основния прокурор претенции. Отхвърлено беше предлагането на Петър Петров („ Възраждане “) срокът за работата ѝ да е до 20 юни. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР