Народното събрание събрание освободи от поста му председателя на Сметната

...
Народното събрание събрание освободи от поста му председателя на Сметната
Коментари Харесай

Парламентът освободи шефа на Сметната палата Цветан Цветков и заради Нексо

Народното заседание събрание освободи от поста му ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа " за " и 80 " срещу ". Мандатът на Цветков в действителност е изминал преди повече от година, само че вносителите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " акцентираха, че палатата не е осъществявала нужния одит върху партийните пари, като взеха мотив и причини от абсурда " Нексо ".

Освобождаването на шефа на Сметната палата влезе като изключителна точка в дневния ред, а вносители на проекторешението са водачите на четирите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Срещу отстраняването му се оповестиха от Политическа партия, Демократична България и " Възраждане ".

Корнелия Нинова посочи, че Сметната палата не упражнява най-важното си пълномощие, а точно да отидира и пази парите в държавния бюджет. Тя не се съгласи с Демократична България, че става въпрос за проблема Nexo и финансирането на партии. По думите ѝ решението е държавническо. От Демократична България и Политическа партия пък са на мнение, че решението било взето по време на лидерската среща, която се организира намерено през днешния ден пред публицисти и камери, а тематиката за Сметната палата не беше повдигана.

" Очевидно е сътрудници, че тази промяна е провокирана от абсурда Нексо и финансирането на Демократична България и обяснихме, че това е леке върху цялата политическа система. Уви, Нексо не е разпатащия се разказ. Трябваше да се разясни в каква връзка е настояването на това знаково освобождение, аз към господин Цветков нямам професионални забележки, тъй като би трябвало да оставим по-чист индивида, който е работил за институцията и България.

Десислава Атанасова посочи като причина за освобождението изтеклия мандат на ръководителя, който е седемгодишен. " Няколко одита, предоставени от Народното събрание, не бяха показани на Народното събрание ", уточни тя.

По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала надзор върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното чуване в бюджетната комисия. Тя уточни, че ръководителят на Сметната палата не поставя задоволително грижи да действа по този начин, както го изисква законът.

" Най-невярното нещо, което се сподели през днешния ден от тази естрада е, че Сметната палата няма пълномощия да ревизира даренията и от кое място идват ", съобщи Цонев и цитира точния член от Закона за политическите партии. Депутатът от Движение за права и свободи беше безапелационен, няма никакви дупки в законодателството и в случай че Сметната палата беше поискала информация от Национална агенция за приходите, щеше да види, че даряващите лица нямат тези благоприятни условия.

" Политическа гилотина ", назова протичащото се някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова, а Асен Василев репликира, че откакто освобождават Цветков поради " Нексо ", то трябвало да изискат оставката и на основния прокурор. Василев дефинира решението като " скандално ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР