Народното събрание реши, че България няма да подкрепи продължаване на

...
Народното събрание реши, че България няма да подкрепи продължаване на
Коментари Харесай

НС реши: България няма да подкрепи продължаване на мерките за забрана на внос на зърно от Украйна

Народното заседание реши, че България няма да поддържа продължение на ограниченията за възбрана на импорт на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна.

Регламентът, съгласно който вносът на тези първични материали беше неразрешен у нас и в още 4 европейски страни, изтича на 15-ти септември. До момента Полша, Унгария и Словакия изрично обявиха, че в случай че не се вземе общо решение на Европейска комисия, те еднолично ще затворят границите си за импорт от Украйна.

Досега България отстояваше позицията възбраните за импорт да останат, само че ръководещите внезапно смениха мнението си, а болшинството на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в Народното събрание го наложи посредством акт на Народното събрание.

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че до момента е застъпвал противоположната позиция на срещи с Полша, Унгария, Словакия и Румъния, само че към този момент и той самият е трансформирал мнението си

Вътев добави, че ще се ускори контрола на стоките, които се внасят от Украйна като те ще се ревизират за тежки метали и за радиоактивност. От " Възраждане " бяха безапелационни, че това решение не е в интерес на българския интерес и може да се дефинира като национално изменничество.

Според Кирил Петков от ПП-ДБ вноса на украиснко зърно ще докара до понижаване на инфлацията и няма да пречи на българските зърнопроизводители.

От Има Такъв Народ не поддържаха решението и разясниха, че Министерски съвет се пробва да си измие ръцете през Народното събрание, само че това надали ще спре митингите на зърнопроизводителите. От Българска социалистическа партия също гласоподаваха срещу и дефинираха решението като нелоялно към интернационалните сътрудници и българските аграрни производители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР