Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна.

...
Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна.
Коментари Харесай

Парламентът гласува за изпращане на военна помощ на Украйна

Народното заседание реши България да изпрати военна помощ на Украйна. Проекторешението, импортирано от Министерския съвет, бе утвърдено със 148 гласа " за " (ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Движение за права и свободи, Демократична България, БВ и 1 от БСП), 48 " срещу " ( " Възраждане " и БСП) и 1 " въздържал се " (ПП), съобщи OFFnews.bg.

По-рано денем то влезе в дневния ред на Народното събрание със скандал и опит за протест на изпращането на оръжия от страна на Българска социалистическа партия. Преди съвещанието да бъде извършено при закрити врата, от левицата заговориха за " коалиция на войната ", а Христо Иванов от Демократична България упрекна Българска социалистическа партия и " Възраждане ", че бранят съветския мир.

След 50-минутен скандал камерите на медиите бяха изключени, само че депутатите от Българска социалистическа партия взеха решение да ги заместят и включиха телефоните си, с цел да излъчват онлайн - въпреки и нелегално - съвещанието в обществените мрежи. Председателстващият се опита да овладее хаоса и да ги изгони, само че му бе възразено, че това значи да изгони цяла парламентарна група. И по този начин съвещанието продължи, само че още веднъж намерено.

В началото на откритата част водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи, че България сама утежнява връзките си с Русия, пропускайки обстоятелството, че от месеци страната ни е публично оповестена от Москва за неприятелска, доста преди да се гласоподава проекторешението за оръжия.

" Ние демонстрираме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят ", съобщи Стоян Михалев от Демократична България.

В хода на дебата Явор Божанков от Българска социалистическа партия се опълчи на партийната позиция и бе единственият от левицата, който гласоподава " за " изпращането на оръжия за Украйна. Малко преди гласуването той излезе на трибуната и съобщи, че изпращането на оръжия не ни включва във военния спор. Той даде образец със Северна Македония, която изпрати оръжия, само че не е въвлечена във войната. Божанков добави, че хората се плашат с " политически цели ".

" Решението е значимо, то е алегорично и ще сложи България по пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни разгласи за неприятелска страна и то когато бяхме прекомерно другарски настроени, нито оръжия пращахме, нито, както споделят някои, сме взели участие в спора. Все отново Русия ни разгласи за неприятелска страна и това е тяхното отношение към нас. Няма нищо общо историческата признателност, няма нищо общо нашето почитание към съветската просвета с действителността през днешния ден и с обстоятелството, че Русия е агресор, и с обстоятелството, че Русия атакува Украйна, и с обстоятелството, че целият цивилизационен свят зае тази позиция. Тук делението на цивилизован и нецивилозаван свят е същинско...Аз съм безусловно уверен в своята позиция, с ясно схващане какви последици може да има тя за мен...Аз мога да Ви кажа едно - Русия няма да завоюва тази война ", заключи той.

Изказването му бе посрещнато с овации от групите на Политическа партия, ГЕРБ-СДС и Демократична България. Стоян Таслаков от " Възраждане " предвижда, че поради особеното му мнение идващият път ще изпратят Божанков " по-далече и от кактусите " (След като Божанков се опълчи на връщането на хартиената бюлетина, Българска социалистическа партия го командироваха в Съединени американски щати, откъдето пусна фотография с кактуси - б.а.). Христо Гаджев от ГЕРБ пък съобщи, че в левицата има хора които в действителност са за мира, а освен за съветския мир.

Корнелия Нинова пък съобщи, че единствено 16 депутати от 240 знаят защо ще гласоподават. По думите ѝ преди съвещанието единствено 16 души са се срещнали с материалите в секретното деловодство на Народното събрание. Тя призна, че в левицата има разнообразни отзиви, което е обикновено и добави, че в Политическа партия с друго мнение е Асен Василев.

След гласуването Борислав Гуцанов дефинира проекторешението като национално изменничество.

Веднага по-късно депутатите започнаха дебатите по ратификацията на първо четене на съглашението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. В момента народните представители са в 15-минутна отмора по искане на Българска социалистическа партия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР