Народното събрание приключи днес приемането на мащабните промени в Административнопроцесуалния

...
Народното събрание приключи днес приемането на мащабните промени в Административнопроцесуалния
Коментари Харесай

Петте важни промени в административния кодекс

Народното заседание завърши през днешния ден приемането на огромните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Законопроектът за второ четене беше разграничен на три елементи. И до момента в който правната комисия не беше завършила още с плана, в пленарната зала дефинитивно бяха признати първите му текстове.

Целта на измененията е да се облекчи претрупаният Върховен административен съд (ВАС) и да се изравни натовареността на останалите 28 административни съдилища.

Законопроектът бе импортиран преди година от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов и група народни представители. Оттогава до момента бяха направени голям брой оферти от всички заинтригувани държавни органи, депутати, както и от Пленума на Върховен административен съд. Това е първата съществена промяна в административния кодекс след 10 години от правенето му. Европейската комисия нито един път не е отправяла рецензии против него, а даже е давала позитивна оценка за административното правосъдие.

Кои са петте най-важни промени в Административнопроцесуален кодекс

Делата против някои министерски актове " слязоха " в правосъдната подчиненост

В сходство с неотдавна постановено решение на Конституционния съд, всички каузи по служебни правни отношения с държавни чиновници, военни и служители на реда ще се гледат като първа инстанция от 28-те административни съдилища, а не от Върховен административен съд. Конституционните съдии постановиха, че Върховен административен съд е задължен да се произнася като първа инстанция по разногласия за законността на актове, издадени от Министерския съвет и от министрите при практикуване на конституционно предоставените им функционалности и пълномощия по управлението и реализирането на държавното ръководство. Прие се, че наредбата на главния закон не обгръща обаче актовете, издавани от кабинета и министрите, с които не се реализират властническите пълномощия, произлизащи от Конституцията. В тази връзка бяха изменени редица закони - Законът за държавния чиновник, Законът за защитата, Законът за Министерство на вътрешните работи и така нататък

Някои производства ще се гледат единствено от една правосъдна инстанция

За да се разтовари Върховен административен съд в доста закони беше планувано, че жалбите ще завършват с дефинитивно решение на тричленен състав на висшия съд и няма да стигат до 5-членните сформира. Става дума за Закона за общинската собственост; КСО - за компенсации за болнични, майчински, безработица, краткотрайна неработоспособност; Закона за достъп до социална информация; насилствените административни ограничения по Закона за придвижване по пътищата; Закона за чужденците - против възбрана за влизане в страната, експулсиране и т.н.; Закона за запазване на публичния ред при спортни мероприятия и други

Административното правораздаване се приближи до жителите

За да бъдат разтоварени съдилищата, в които са съсредоточени най-вече каузи и с цел да се приближи правораздаването до жителите и организациите, се планува, делата по оборване на самостоятелни административни актове да се гледат по непрекъснатия адрес или надлежно седалището на получатела му. Днес депутатите одобриха дефинитивно, че жалбите против ревизионните актове на Национална агенция за приходите ще се гледат по непрекъснат адрес/седалище - на получатела на акта към началото на данъчно-осигурителния надзор.

Всички актове на Комисията за енергийно и водно контролиране ще се оспорват на първа инстанция пред столичния административен съд, а жалбите против решенията на държавните регулатори като KЗK, KPC, KФH - пред столичния регионален административен съд.

Въведе се опция за закрити съвещания във Върховен административен съд

В съвсем всички случаи производствата по касационно обжалване остават открити - пред петчленните състави; в случай че една от страните или прокурорът са поискали намерено заседание; в случай че съдът реши, даже страните или прокурорът да не са поискали това. Но бе въведена опцията съвещанията да се организират закрити, т.е. без призоваването на страните и прокурора, в случай че разногласието не е комплициран и участниците в него не държат да участват в залата, с цел да изложат причините си, които са описали в жалбата/отговора на жалбата.

Увеличени бяха таксите за касационно обжалване

- Променени бяха таксите пред касационната инстанция, т.е. за тези, които не са удовлетворени от постановеното правосъдно решение. Целта на законодателят е да се ограничи опцията за корист с правото на правосъден развой. Беше въведено обвързване за административните органи да заплащат страна такса, тъй като до момента, като бяха освободени от нея, безотговорно са оспорвали правосъдни решения, постановени против актовете на администрацията.

Обикновената такса в касационното произвеждане за жители става 70 лева, до момента беше 5 лева за жители и 25 лева за юридически лица. А при каузи, свързани със обществено, пенсионно и здравно обезпечаване, таксата за жители е 30 лева Доказано обществено слабите са изцяло освободени от такси, както и прокуратурата - при подаване на митинг.
Въведените пропорционални такси са 0,8% от материалния интерес, като са лимитирани до 1 700 лева за жители и 4 500 лева за организации.

Така за пръв път се вкара правилото, че таксите за обжалване на постановено правосъдно решение би трябвало да са по-високи от таксите за в началото сезиране на съда.

Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират Конституционния съд за увеличението на таксите за касационно обжалване.

Административнопроцесуален кодекс направи стъпка за въвеждането на процедура на електронните известия и електронното правораздаване. Не става въпрос за ненадеждното приканване посредством имейл, а за потребление на опциите, предоставени от Закона за електронното ръководство и Закона за правосъдната власт. Като за жителите се планува единствено като право и опция да дават електронен адрес - в случай че имат подобен и в случай че желаят. Освен това се планува всички административни органи да събират служебно всички доказателства, намиращи се в други държавни органи или лица и организации и други
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР