Народното събрание прие с убедително мнозинство доклада на КЕВР за

...
Народното събрание прие с убедително мнозинство доклада на КЕВР за
Коментари Харесай

Скандал разводни дебата по оценката за дейността на КЕВР


Народното събрание одобри с безапелационно болшинство отчета на КЕВР за 2017 година, само че докладът на енергийния регулатор стана мотив за бурни диспути. В документа се споделя, че регулаторът не е позволил внезапен скок на цените, само че за последните 3 години цената на тока на контролирания пазар се е нараснала с 2.5%. " 970 са жалбите в региона на енергетиката, над 500 са те в региона на ВИК операторите ", уточни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Повод за разногласия в парламентарната зала даде опитът на Българска социалистическа партия да възкреси дебата по договорката за ЧЕЗ. Въпросът бе издигнат от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която напомни от парламентарната естрада, че по тематиката бе основана специфична комисия и бяха осъществени нормативни промени, предвиждащи КЕВР да се намесва в такива покупко-продажби, когато е належащо да бъде предпазен националния интерес. „ Събрахте ли се, обсъдихте ли и какво решихте по писмото, което от „ Българска социалистическа партия за България “ внесохме, съпроводено с 200 000 подписа на български жители “, попита Нинова ръководителят КЕВР Иван Иванов, който присъстваше на дебатите. Тя настоя ръководителят на КЕВР да даде информация по какъв начин ще бъде решен този проблем, дали прехвърлянето на активите ще бъде спряно или по договорката ще бъде дадена зелена светлина.

На настояването на Нинова се опълчи водачът на „ Воля “ Веселин Марешки. „ Същото е решението, което е взела комисията като това, което в миналото е взела друга комисия и различен орган, по тематиката „ Техноимпекс “, съобщи той. „ Уважаеми сътрудници, положихте всички старания, институционални и държавни, с цел да ме омаскарите за „ Техноимпекс “. Само че не казвате по какъв начин завърши това. ДАНС – почтена, градска прокуратура – почтена, Агенция за държавна финансова ревизия – почтена. Кой ми го споделя това за „ Техноимпекс “? Човек със свален имунитет и с няколко каузи за закононарушения “, отговори Нинова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също се включи в дебата, с цел да внесе обяснения по тематиката и да изрази позицията на комисията.

КЕВР няма законови пълномощия да се произнесе по договорката с активите на ЧЕЗ, съобщи Иванов. В изявлението си той акцентира, че събраната от Българска социалистическа партия подписка няма изразени претекстове, според условието на закона. „ Текстът, който одобри Народното събрание не демонстрира никакви критерии, по които комисията да се произнесе. Не разяснява дали комисията има сходен капацитет – кадрови или административен. Защото в текста, признат от Народното събрание се споделя вали не се заплашва националната сигурност и публичния ред, само че те са обект на други държавни институции. С други думи – в закона би трябвало ясно да се разпише кой се произнася “, акцентира Иван Иванов.

Той добави, че нито един регулаторен орган в Европейски Съюз няма пълномощия да се произнася авансово по договорка от частен темперамент. В рамките на 19-годишната си активност КЕВР нито един път не е имала такива пълномощия, а затова няма и административен капацитет да се произнесе по договорката. „ Ние поискахме да се потърси и външна юридическа консултация, с цел да се формулират критериите, по които комисията би могла да се произнесе. Към момента това към момента не е направено “, сподели в умозаключение ръководителят на КЕВР.

Делян Добре от ГЕРБ насочи въпрос към Българска социалистическа партия и Нинова: " Вие ще потвърдите ли, че от тази естрада се пробвате да окажете напън върху самостоятелния регулатор да вземе решение въз основата на законов текст без критерии за това дали да утвърди или не договорката ".

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи напомни по какъв начин бе признат закона: " За този закон единствено Движение за права и свободи не гласоподава. В закона написахте, че 20% от акциите, в случай че се прехврълят, КЕВР да вземе отношение. На какви критерии? Гледайки тавана ли да вземат? "

По време на дебатите депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай предвижда, че сегашната регулаторна среда в енергетиката ще донесе по-висока цена на електрическата енергия и увеличение на енергийно бедните у нас: " Последното ценоообразуване, откакто получихте един закон, че повече от 10 % от пазара вие не можете да дадете на тези български енергийни предприятия, които са издигнати, и посредством регулацията вие би трябвало да ги включите в микса, на вас ви се даде един таван, където в превод се споделя: " Закривайте елекроцентралите, тъй като другояче Европейски Съюз ще ни ги закрие ". Не виждам по какъв начин и по какъв метод Топлоелектрическа централа 2 да съществува в тази регулаторна среда ", сподели Аталай, представен от БНР.

В декларация от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че се разрушават последните устои на държавността: " Държавна институция или самостоятелен орган - КЕВР, оспори обществено закон, признат от българския парламент. Независим орган, определен от Народното събрание, заявил трибуната, че отхвърля да извършва този закон, тъй като той не е първокласен. Група парламентарна, която е подкрепила този закон, която е вносител на този закон, излезе и сподели на самостоятелния орган: " Не го изпълнявайте, тъй като той няма конкретика и е бланкетен ". Това е извънредно съществено нещо в парламентарната република. Вие разбирате ли какво се случва в залата, в страната и по какъв начин се разрушават последните останали устои на държавността и на България ".

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР