Народното събрание прие решението на управляващото мнозинство относно политики за

...
Народното събрание прие решението на управляващото мнозинство относно политики за
Коментари Харесай

Дебатите в НС за демографската криза – джунгла“, ярък цинизъм“ и искане за оставка

Народното заседание одобри решението на ръководещото болшинство по отношение на политики за решение на демографските проблеми . Проектите на Движение за права и свободи и на Българска социалистическа партия бяха отхвърлени.

Разискването по демографската политика беше инициирано от Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

Демографската картина у нас е апокалиптична . Макар и да се вземат незабавни ограничения, ни чака по-тежка картина. Ще има проблеми и с намирането на работна ръка, съобщи той.

Демографският проблем е опасност за националната сигурност, за обществената система, опасност, тъй като понижава капацитетът ни в теоретичен и в културен аспект. Няма политика по поощряване на раждаемостта. Няма дефинирана и ясна демографска политика. Има тактика и ограничения, само че те не дават резултат.

Стратегията не работи и би трябвало да се вземат ограничения за поощряване на раждаемостта и фамилиите, стана ясно по време на разискването .

От Българска социалистическа партия оферират до 15 декември 2017 година Министерският съвет (МС) да изготви и внесе в Народното събрание разбор на настоящото положение на прогнозите на демографските индикатори за България. Това съобщи народния представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков по време на разискванията по запитване към вицепремиера Валери Симеонов по отношение на политиката за решение на демографските проблеми.

Според Движение за права и свободи демографска политика могат да организират систематични партии , само че не и крайните партии. Причините, довели до този демографски резултат, е ниската раждаемост и високата смъртност. Спорен е и моделът с три деца, като мярка за справяне с демографската рецесия . От Движение за права и свободи дефинираха рецесията като тежка.

До 31 декември 2017 Министерски съвет да показа ограничения по демографията. До 31 март 2018 година да се даде информация по осъществяването й.

От ГЕРБ показаха план за решение по отношение на разискванията , в който се споделя, че демографската политика би трябвало да е приоритет с години напред.

Проектът на ГЕРБ има три значими оферти - От Министерския съвет до 30 ноември 2017 да внесат годишен доклад за осъществяване на демографската тактика. Ключов детайл в демографската политика е човешкият капитал. Положителни трендове са понижаване на детската смъртност, увеличение на продължителността на живота.

Второ - разпорежда на Министерския съвет до 31 януари 2018 г да изготви доклад за ограниченията по превъзмогване на демографската рецесия. Целта е да се забавят демографските процеси и да се основат условия за раждане на деца.

Трето - министерския съвет до 31 март 2018 да изготви и показа пред Народното събрание прогноза за развиването на популацията до 2040 година

Дора Янкова от Българска социалистическа партия изрази паника, че цели райони се обезлюдяват , като с изключение на Северозападна България се обезлюдяват планински и полупланински региони. Демографската злополука има своите качествени характерности и дружно с количествените са довели до все по- стеснен политически, стопански и културен капацитет.

Красимир Богданов от Патриотите съобщи, че у нас годишно се раждат към 5000 трети деца.

Провежда се политика в Украйна и Молдова в поддръжка на сънародниците ни там. Той акцентира, че българите от чужбина идват у нас, остават и стават отлични експерти .

Проф. Георги Михайлов от групата на Българска социалистическа партия съобщи, че макар ограниченията, ние към момента оставаме на равнището на междинния европейски жител.

По време да разискването Мустафа Карадайъ попита какво значи " виновни родители ", тъй като в демографската тактика има ограничения във връзка с тях, т.е. единствено в случай че са виновни родители. Според него Симеонов се провалил, тъй като туристическият сезон бил избавен с помощта на 3-4000 българи, пристигнали да работят , визирайки неналичието на работна ръка у нас.

" Демографската рецесия се взема решение по сталински - няма човек, няма проблем ", заключи Карадайъ.

" Има ли демографска политика? Отрича ли се българският етнически модел? ", попита водачът на Движение за права и свободи.

" Осъден за ксенофобия, дава отговор за демографията - ослепителен цинизъм ", беше безапелационен Карадайъ.

По думите му липсва държавна политика за справяне с демографската рецесия. Карадайъ още веднъж изиска оставката на Симеонов.

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че изявлението на Карадайъ е нападателно и цели да провокира ответна реакция , а въпросът за демографската рецесия не би трябвало да бъде обсъждан политически.

Симеонов дефинира демографската рецесия като тежък проблем. " Ако е по този начин, в този момент против вас в този момент стои един звяр, излязъл от джунглата ". Това съобщи Симеонов във връзка думите на социалиста Гьоков, че този проблем е излязъл от джунглата на това ръководство.

Симеонов съобщи, че се изготвя методика за оценка на осъществяването на тактиката.

 ГЕРБ публично предложи Цвета Караянчева за ръководител на Народно събрание Обновена
ГЕРБ публично предложи Цвета Караянчева за ръководител на Народно събрание

Спрямо Главчев нямало напън, Борисов му споделил: " Решавай си "

Припомняме, малко по-рано депутатите одобриха оставката на ръководителя на 44-то Народно заседание Димитър Главчев и утвърдиха Цвета Караянчева за нов ръководител на Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР