Народното събрание прие процедурните правила за избор на председател и

...
Народното събрание прие процедурните правила за избор на председател и
Коментари Харесай

НС прие правила за избор на председател и член на КЕВР

Народното заседание одобри процедурните правила за избор на ръководител и член на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Това стана със 125 гласа „ за”, 11 - „ против” и един „ въздържал се”.

Изборът е по отношение на приключването на мандатите на Иван Иванов и Евгения Харитонова от Комисията. Според признатите текстове народните представители и парламентарните групи имат петдневен период, с цел да предлагат свои претенденти от приемането на тези правила.

Кандидатурите следва да съдържат писмени претекстове, с които се аргументира положителната професионална известност на съответния претендент.

Не бе признато предлагането на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да се върне в началото заложения период от 14 дни за номинации от страна на парламентарните групи.

Текстовете плануват предложенията, дружно с приложените към тях документи, да се разгласяват на профилирания тематичен уебсайт на интернет страницата на Народното събрание не по-късно от два дни преди чуването.

Кандидатите се ревизират за принадлежност към органите на някогашната Държавна сигурност. Изслушването на позволените претенденти се организира в намерено съвещание на Комисията по енергетика, което се излъчва в действително време в интернет посредством профилирания тематичен уебсайт на Народното събрание, плануват текстовете.

Народното събрание избира поотделно ръководителя на КЕВР и един член със стаж в региона на енергетиката.

Председателстващият съвещанието Мирослав Иванов дефинира като неприемливо и не подложи на гласоподаване предлагането на Любен Дилов на всички места в Закона за енергетиката и в плана на решение да се размени КЕВР с просто „ Комисията за изключително контролиране на енергетиката” /КИРЕ/.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи уточни, че се позволява неточност във връзка с тези правила, защото не било ясно те по остарелия или новия закон ще работят те.

Десислава Атанасова, ръководител ПГ ГЕРБ-СДС показа от трибуната класьор с копия от фактури на наранени от цените на електрическата енергия.

Как ще отговорите на всички тези хора, които не престават да получават сметки с двойно, тройно нарастване. Има ли значение, какъв ще съставът на КЕВР или КИРЕ, както имаше предложение, дали по някакъв метод ще въздейства на цените на електрическата енергия, защото по закон КЕВР ще вземе решение през юли, уточни Атанасова.

Искрен Арабаджиев /ПП/ разяснява, че българското общество за тези години задоволително е видяло самостоятелните регулатори да се употребяват като бухалки. Ние не заменяме един човек с различен, желаеме да създадем такива регулатори - самостоятелни, които да работят в интерес на обществото, сподели депутатът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР