Народното събрание прие оставката на председателя на Комисията за противодействие

...
Народното събрание прие оставката на председателя на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

Депутатите приеха оставката на Сотир Цацаров 


Народното събрание одобри оставката на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Сотир Цацаров. Това стана откакто точката беше включена в дневния ред на депутатите по искане на „ ИТН “.

Решението беше взето единомислещо със 198 гласа „ за “, „ срещу “, „ въздържал се “ нямаше, защото ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в гласуването

Председателят на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде оповестено, че е лишен допускът му до класифицирана информация. Цацаров разгласи пред вътрешната комисия на Народно събрание, че е имало институционален напън това да стане, упражнили го вътрешният министър Бойко Рашков и министър председателят Кирил Петков. Петков пък изрази подозрения, че е имало теч на информация към ръководителя на комисията, по тази причина е изпреварил отнемането на позволява с подаването на оставката.

Припомняме, че промяната на КПКОНПИ неведнъж бе обявявана като предпочитана задача от премиера Петков и партията му „ Продължаваме промяната “. Предвижда се разделянето на комисията на две, като тя получи и проверяващи функционалности.


Кирил Петков: Най-правилно е Сотир Цацаров да редуцира периода за овакантяване на поста си
Споровете


Дебатът по тематиката откри депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който сподели, че е сюрпризиран, че Цацаров не е в Народното събрание за гласуването на оставката му. „ Беше разумно той да даде и някакъв доклад пред Народното събрание, който го е избрал за тази позиция. Мисля, че трябваше да има някаква полемика, вие нещо бързате “, сподели Биков.

По думите му ръководещите не желаят да има сериозен спор по тази тематика. „ Според мен, това, което вършиме, е необичайно. Ние в комисия имахме чуване на господин Цацаров, само че то се случи малко принудително. Какъв е казусът той да пристигна тук и да си каже каквото има. Така единствено освобождаваме и все едно нищо не е било. Да сте живи и здрави и Господ да ви е на помощ “, добави депутатът.

Отговори му Константин Бачийски от „ Продължаваме промяната “. Той съобщи, че все още КПКОНПИ работи неефективно и виновност по тази причина има и Сотир Цацаров. „ Оставката на господин Цацаров по този начин или другояче ще стане факт. Дали малко по-рано или малко по-късно – това не е значимо “, сподели той.

Според него значимо е по кое време ще се случи смяната в КПКОНПИ. „ Хората, които се ревизираха от нея излязоха с ореол, а някои от тях са глобени и по закона „ Магнитски “. Тази комисия не откри причини против тях. Следващата комисия ще има доста по-голяма успеваемост “, даде обещание депутатът от ръководещите.

В дебата се включи и някогашния ръководител на Народното събрание Ива Митева („ ИТН “). „ В случая сме в позиция на подадена оставка, с която Народното събрание би трябвало да се съобрази. Конституционният съд споделя, че това е субективно право и ние би трябвало единствено да установим дали оставката е същинска и би трябвало да я приемем “, безапелационна е тя.


„ Това се трансформира в някакъв приятелски съд, само че този който съдим го няма “, заключи Биков след репликите на ръководещите. bgvoice

.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР