Народното събрание прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния

...
Народното събрание прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния
Коментари Харесай

Ето най-важните новини във ФАКТИ на 25 февруари


Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2022 година, след поредност от удължени съвещания, от които едно среднощно.

На изключително съвещание във вторник депутатите утвърдиха бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното публично обезпечаване за 2022 година, а след три дни диспути довечера одобриха и плана на държавен бюджет на Република България за тази година.

Всички възпитаници в страната ще учат присъствено от понеделник, 28 февруари т.г. Регионалните здравни инспекции по места анулираха рестриктивните мерки поради подобряващата се обстановка с разпространяването на COVID-19.

През тази седмица на учебно заведение бяха най-малките от I до IV клас, както и тези от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. От през вчерашния ден беше прекъснато онлайн образованието в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра. Днес в клас се върнаха и учениците в Търговище. Останалите седем области – Бургас, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен и Смолян възвръщат естествените занятия в понеделник.

От Министерството на външните работи дадоха брифинг за хода на евакуацията на наши сънародници от Украйна.

363 български жители от Киев и към 150 от Одеса са поискали евакуация все още. Планира се това да стане с 4 рейса от Киев и 3 от Одеса. От министерството на защитата са в подготвеност да се включат с техни рейсове, изясни зам.-външният ни министър Ирена Димитрова, представена от Българска национална телевизия.

Получена е информация от Украйна със лист с неща от първа нужда. Списъкът дошъл със незабавна нота и е предаден на способените ведомства, с цел да се реши какво подпомагане може да бъде оказано.

63,1% от пълнолетните българи споделят опасението, че обстановката в Украйна може да окаже несъмнено въздействие в живота им. 33% са на противоположното мнение, а малко на брой са тези, които не могат да преценяват.

Това сочи самостоятелен експресен телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл болкан “. Той е извършен в сряда, четвъртък и петък измежду 831 пълнолетни българи. Сондажът стартира преди дейните военни дейности и единствено отчасти обхвана офанзивата, почнала в четвъртък. Затова и картината на публичната паника е евентуално още по-сериозна.

Партия " Възраждане " ще внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата.

Мотивите са да спре страната ненужно да заплаща всяка година 4 милиона и половина бюджет за съществуването на орган, който съгласно партията не прави нищо друго с изключение на да вади досиета и то на хора на възраст, множеството от които са служили на разузнаването.

„ Русия е експортьор на газ, петрол, въглища, торове от подобен мащаб, че няма кой да я размени. Тя може да си разреши да води война, тъй като знае, че няма да ѝ се наложат изключително огромни наказания. Европа е в доста неприятно положение”, сподели в студиото на „ Здравей, България” енергийният специалист Боян Рашев.

„ Само поради вчерашното нарастване на нефта и газа, на Европа са ѝ нужни още 36 милиарда Цените не могат да порастват до безспир – ще стигнат една точка и ще стартират да падат, само че по кое време ще стане това, не е ясно”, счита Васко Начев.

Х

" Русият фондов пазар се срина с 40%. Готвещите се финансови наказания против Русия единствено ще задълбочат рецесията. Борсите и пазарите в района ще преустановят активност поради заличаването на голяма стойност. Вчера бяха заличени за деня над 460 милиарда отценки и капитализация. В кратковременен мащаб можем да чакаме у нас усилване на инфлацията по всички канали с 1,5% в интензивен мащаб - в идващите 2-3 месеца ". Това съобщи за " Твоят ден " по " Нова телевизия " Преслав Райков, финансов анализатор.

Закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратури, споразумяване на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите каузи при съблюдаване на правилото за непроменяемост на състава. Това планува признатият през днешния ден от държавното управление законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР