Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Семейния

...
Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Семейния
Коментари Харесай

Окончателно: Отпада тайната при осиновяването

Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене промени в Семейния кодекс , които плануват осиновени деца да могат по-лесно да получат информация за своя генезис .

Изискването за „ значими условия “ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители отпада и се уголемява кръгът на лицата, които имат право да изискат откриване на тази информация . Освен осиновения и осиновителите, към съда към този момент ще могат да се извърнат наследниците и съпругът/съпругата на осиновения .

Осиновителите, навършилият 18 години осиновен , неговите низходящи, съпругът/съпругата може да изиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения.

Окръжният съд в правосъдно съвещание при закрити врата, откакто уведоми за производството родителите по генезис на осиновения и изслуша заключението на прокурора, се произнася с решение. Уведомяването на родителите по генезис на осиновения не се прави в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са умряли .

Депутатите одобриха още юридически лица с нестопанска цел, получили позволение от министъра на труда и обществената политика, да могат да правят консултиране за реализиране по подобаващ метод на контакт сред осиновен и родители по генезис .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР