Народното събрание прие на второ четене законопроекта на Демократична България”,

...
Народното събрание прие на второ четене законопроекта на Демократична България”,
Коментари Харесай

Агентите на “Държавна сигурност” да бъдат обявявани след всяка проверка, реши НС

Народното заседание одобри на второ четене законопроекта на " Демократична България”, който планува сътрудниците на " Държавна сигурност” да бъдат обявявани след всяка инспекция.

Според признатите промени, Комисията по досиетата ще афишира принадлежността на даден човек към " Държавна сигурност” всякога, когато той се кандидатира за заемане на обществена служба. До момента според тълкувателно решение на Върховния административен съд комисията имаше право да оповестява сътрудниците единствено първия път.

Промяната е в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към " Държавна сигурност” и разследващите служби на Българската национална войска.

" Трябва да знаем, в случай че има зависимости през днешния ден, подбудени още в предишното, по какъв начин те са се развили по-късно и да създадем своята оценка като жители в едно демократично общество. Поне това изискуем на българското общество - да прекъсваме зависимостите от предишното ", съобщи Атанас Славов от " Демократична България ".

Предлаганите допълнения са в унисон с прогласеното от Конституционния съд през 2012 година право на осведомен избор, което жителите получават със законодателството за определяне на принадлежността на лицата на управителни позиции към Държавна сигурност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР