Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Народното заседание одобри на второ четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, с които се не разрешава реализирането на политическа и партийна активност в системата на предучилищното и учебното обучение.

Не се позволява налагането на идеологически и/или религиозни доктрини в системата на предучилищното и учебното обучение, гласоподаваха народните представители. Идеологии, доктрини и системи от възгледи и хрумвания ще се учат за реализиране на задачите за образуване на национално самочувствие, родолюбив дух и родолюбие у децата и учениците и при съблюдаване на държавните просветителни стандарти и на образователните стратегии, плануват измененията.

Принципът на автономията не може да се нарушава посредством реализиране на политическа и партийна активност в детските градини, учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване, реши Народното събрание.

При осъществяване на своите функционалности педагогическите експерти би трябвало да са политически и партийно неутрални, да не постановат идеологически и политически убеждения, да не оказват политическо или партийно влияние върху участниците в просветителния развой и да не употребяват служебни запаси за политически или партийни цели, плануват промените. Разпоредбата ще се ползва и за лицата, заемащи всички останали длъжности в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение.

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за поощряване на заетостта. Измененията, импортирани от Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, целят да се подтиква включването в пазара на труда на неактивните лица на възраст от 16 до 65 години. Предвижда се към Агенцията по заетостта да бъде основан електронен указател, който да поддържа данните за тези жители. Регистърът няма да е обществен и информация за данните в него не може да се получава по реда на Закона за достъп до социална информация.

Промени в Закона за силата от възобновими източници одобриха на първо четене народните представители. Измененията са импортирани от Владимир Табутов („Продължаваме промяната“) и група народни представители и плануват облекчение на режима за създаване на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници за лично ползване.

По-рано Народното събрание ратифицира Международния контракт (LOA) BU-B-UCH „ Радио-комуникационно съоръжение ”, подписан от българска страна на 28 февруари 2022 година За българската страна договорът ще влезе в действие от деня на известяван на Съединени американски щати за осъществяването на българските процедури по влизането му в действие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР