Народното събрание прие на второ четене част от Държавния бюджет

...
Народното събрание прие на второ четене част от Държавния бюджет
Коментари Харесай

Депутатите решиха: 2,420 млн. лв. да бъдат дадени за генетичен скрининг

Народното заседание одобри на второ четене част от Държавния бюджет нощес на изключително съвещание. Точката влезе в допълнение в дневния ред, откакто народните представители завършиха по-бързо от предстоящото с окончателното гласоподаване на бюджетите на НЗОК и Държавното публично обезпечаване.

Със 158 гласа „ за “, 49 „ срещу “ и трима въздържали се депутатите одобриха предложение на Има Такъв Народ за основаването на пилотна стратегия за въвеждане на репродуктивен генетичен скрининг за носителство. „ В България се раждат 9 деца годишно с бета-таласемия, 13 деца с муковисцидоза и 13 деца със спинална мускулна недоразвитост “, стимулира нуждата от скрининга проф. Андрей Чорбанов.  

За финансирането му са нужни 2,420 млн. лева, които по думите на финансовия министър Асен Василев в този момент не са подсигурени в бюджета. „ Ако Министерството на здравеопазването утвърди, ще ги подсигурим “, добави той.

Депутатите обаче не утвърдиха допълните 9 млн. лева за основаване на донорска банка за яйцеклетки и сперматозоиди, поискани от Българска социалистическа партия, макар опасенията на Георги Гьоков, че неналичието на такава банка принуждава нуждаещите се да прибягват до банки в чужбина, а това „ трансформира генетичния фонд “ на България.

Припомняме, че за Министерство на здравеопазването са планувани 1 089 036 000 лева през 2024 година

Най-голяма част от парите ще са за диагностика и лекуване – съвсем 820 млн. лева За политика в региона на промоцията, предварителната защита и контрола на публичното здраве се заделят близо 183,7 млн. лева 48,5 млн. лева пък ще отидат за медикаменти и медицински произведения. Бюджетна стратегия „ Администрация “ ще получи 37 млн. лева

Държавата отделя и 35 млн. лева за построяването на многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания „ Св. Анастасия “ в Бургас и 1 млн. лева за планиране на протонен център.

За дейностите по асистирана репродукция са планувани в допълнение 2 млн. лева или общо 24 млн. лева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР