Народното събрание прие на първо четене законопроекта на „Демократична България“

...
Народното събрание прие на първо четене законопроекта на „Демократична България“
Коментари Харесай

НС прие на първо четене Бюрото за защита на свидетели да се отнеме от главния прокурор

Народното заседание одобри на първо четене законопроекта на „ Демократична България “ за прекачване на Бюрото за отбрана на очевидци от прокуратурата към Министерството на правораздаването. Законопроектът бе признат с гласовете на 135 народни представители. 42-ма народни представители от ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха срещу, а част от депутатите на ГЕРБ (14 души) останаха “въздържал се”.

Законопроектът, импортиран от Христо Иванов и група народни представители, цели бюрото да се концентрира върху главните му функционалности за отбрана на хора, застрашени по отношение на наказателни производства. Предвижда се унищожаване на дублиращи функционалности във връзка с Групово дело „ Охрана “, ограничение на опцията за корист с пълномощия, както и повишение успеваемостта, обществената отчетност и надзор.

Депутатът от “Демократична България” Атанас Славов посочи, че законопроектът се концентрира върху това бюрото да бъде върнато на неговото институционално място. “Със своето държание основният прокурор потвърди нуждата бюрото за отбрана да бъде върнато в изпълнителната власт. Не може да си съответен очевидец на правораздаването, в случай че прокурорът, който във всеки един миг може да те трансформира в обвинен, “те защитава”, сподели Славов.

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов прикани народните представители да поддържат законопроекта, с цел да може този недостатък да бъде отстранен. “Още доста от дълго време този настоящ закон трябваше да бъде изпратен в Конституционния съд, тъй като препоръчаните текстове от законопроекта, които са предмет на смяна, са безусловно противоконституционни. Има разделяне на управляващите и репресивната власт, а това е изпълнителната власт, би трябвало да предстои на парламентарен надзор, както е написано в конституцията”, сподели той.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР