Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за здравното обезпечаване, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Пленарната зала прегледа три законопроекта – един на ГЕРБ-СДС и два на ПП-ДБ.

В законопроектите на Костадин Ангелов и група народни представители, както и на Васил Пандов и група народни представители, се предлага възстановяване на регулацията на разходване на средства от бюджета на НЗОК за лекарствени артикули, които са отвън цената на клиничните пътеки в случаите, когато няма избрани цени по реда на рамковите съглашения. Това цели постигането на баланс, който да обезпечи нужните количества лекарства, без да се харчат големи средства от Здравната каса.

В текстовете на двата законопроекта се оферират две разнообразни формули, които имат разнообразни финансов резултат.

В законопроекта на Божидар Божанов и група народни представители се предлага РЗОК да подписва договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно на лекарствени артикули с електронен автограф. Към момента договорите могат да се подписват и на книжен притежател, и с електронен автограф. Целта е да се понижи административната тежест и ще се лимитират опциите за нарушавания.

При гласуването и трите законопроекта бяха признати. Първите два, касаещи лекарствените артикули, получиха надлежно 120 и 127 гласа " за ". " Против " бяха част от депутатите от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и групата на Има Такъв Народ.

Законопроектът на Божидар Божанов бе подсилен със 125 гласа " за ". 44 бяха " срещу ", а 13 се въздържаха.

При дебатите Александър Симидчиев от ПП-ДБ разяснява, че концепцията за специфичните формули за лекарствените артикули е, с цел да се понижат разноските на НЗОК. По думите му в законопроекта на Костадин Ангелов се предлага това да се случи със среднопретеглени цени – купуват се огромни количества и на база тях се дефинира цената. Той обаче изрази терзание, че някои лечебни заведения купуват по-големи количества, само че заплащат повече. В законопроекта на Васил Пандов се предложило да има междинна цена. Симидчиев обаче бе безапелационен, че и двете оферти реализират успеваемост, само че трябвало да се реши коя формула е най-хубавата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР