Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска (БНА).

Законопроектът е импортиран от народни представители от парламентарната група на „ Демократична България “.

Измененията конкретизират, че пълномощието на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, по-известна като комисия по досиетата, не е еднократен акт предвид на забележителния брой хора и институции, които ревизира. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно изговаряне при появяването на нови доказателства за принадлежност за тествано лице не е обвързано със наложителна инспекция, която тя прави. В случай, че някое от проверяваните лица е с открита и оповестена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията може да се позове на резултатите от миналата инспекция, като разкрие и разгласи новото обществено качество на тестваното лице без ново определяне на принадлежността, плануват промените.

По-рано Народното събрание одобри доклада за активността на Комисията за отбрана от дискриминация през 2020 година.
През 2020 година в комисията са постъпили 910 тъжби и сигнали, формирани са 581 преписки и е оказана правна помощ на 1200 жертви на дискриминация, се показва в доклада на институцията. Постановените решения са 728, а самосезиранията – 412. Събираемостта на наложените санкции и имуществени наказания – 22 550 за 2020 година и 18 900 за 2019 година се е нараснала с над 110 %.

Комисията за отбрана от дискриминация регистрира, че през 2020 година е работила в условия на пандемия, само че е съумяла да се оправи и да не приключва работата си. В доклада си комисията показва, че продължава да работи по Националната акция „ Достъпна България “, чиято цел е обезпечаване на налична среда за хората с увреждания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР