Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

След игри с кворума орязването на КЕВР мина на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които ръководещото болшинство ще понижи и подмени сегашния състав на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Преди гласуването депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са главните съперници на плана, пробваха да неодобряват гласуването, като желаеха поименна инспекция и напуснаха залата. След нея обаче кворум имаше и болшинството съумя да гласоподава измененията. Решението беше взето със 122 гласа " за ", 9 " срещу ", откакто част от депутатите от ГЕРБ се върнаха в зала и гласоподаваха.

Вносители на измененията са депутатите от ръководещото мнозинство  Виктория Василева ( " ИТН " ),  Ивайло Мирчев  ( " Демократична България " ),  Мирослав Иванов ( " Продължаваме промяната " ) и  Георги Свиленски  (БСП). 

Според признатите промени броят на членовете, дружно с ръководителя, от сегашните 9 би трябвало да намалее на 5. Това ще стане като се трансформират и някои от условията за професионален опит. Предлага се към този момент двама, а не четирима, от членовете да са магистри в региона на енергетиката и с най-малко 5 година стаж по специалността.

Освен това, в спомагателните разпореждания на проектозакона се предлага текст, съгласно който в деня, в който законът влезе в действие - в тази ситуация това е денят на обнародването му, се организира чоп, посредством който се приключва активността на двама от членовете на регулатора със стаж в региона на енергетиката. Проектът гласи, че жребият се организира в Народното събрание измежду членовете на КЕВР със стаж в енергетиката, чиито мандат не е изминал.

Това на процедура значи, че от тримата, чиито мандат не е изминал, посредством чоп ще може единствено един да резервира поста си.

Допълнително броят на комисарите ще бъде понижен с предлагания текст, съгласно който се анулира в този момент съществуващата наредба, с която се изисква най-малко един от членовете да има юридически стаж и също най-малко един да е със стаж в региона на стопанската система. " По този метод се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един ръководител, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги ", пишат в претекстовете си вносителите.
Партиите в Народно събрание имат 5 дни, с цел да предложат нов ръководител на КЕВР
С 12 гласа " за ", 2 " срещу " и 3 " въздържал се " парламентарната комисия по енергетика одобри разпоредбите, по които Народното събрание ще тря...
Прочети повече
Чрез препоръчаната смяна се усъвършенства числения състав на комисията като самостоятелен колегиален орган, като ще бъдат осъществени обилни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по- положително експертно застраховане на комисията, стимулират още концепцията си вносителите.

По време на дебата в депутатът от ГЕРБ Росица Кирова каза, че в действителност задачата на намаляването на числения състав на КЕВР, изключително в състав " Енергетика ", е ръководещото болшинство да " овладее " комисията, тъй като ще има двама от трима от членовете.

Рамадан Аталай  от Движение за права и свободи също съобщи, че по този метод КЕВР от самостоятелна, че стане подвластна от ръководещите. " Не е належащо една самостоятелна институция да я извършите подвластна за това, че сте пристигнали на власт ", той.

" Процедурата е една естествена и законосъобразна, няма промени в нея. Избираме член и ръководител. Нямаме партийни назначения, ние сме една коалиция. Търси се експертност ", отговори на тези мнения Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната ".

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР