Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс,

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс,
Коментари Харесай

На първо четене: Отпадат номерата на партиите в бюлетината, видеонаблюдение в избирателните секции

Народното събрание одобри на първо четене промени в Изборния кодекс, които плануват да отпаднат номерата на партиите в бюлетината, както и да има видеонаблюдение в изборните секции.
 Депутатите утвърдиха бюджета на ЦИК, само че без пари за машинно гласоподаване във всяка секция  Българска социалистическа партия срещу предложенията за ограничение на машинното гласоподаване  Управляващите лимитират машинното гласоподаване, забавят електронното и махат номерата на партиите
В своя законопроект партия " Воля " предлага гласоподавателите да могат да наблюдават онлайн изборния ден, като се слагат видеокамери в над 12 400 изборни секции. Такава процедура има в Русия и Азербайджан.

Всеки един жител ще може да гледа онлайн и да подаде сигнал при положение на открити нарушавания на Изборния кодекс, се показва в претекстовете на проектозакона.

Депутатът от Българска социалистическа партия Хамид Хамид предложи лъчение онлайн да има и при броенето на бюлетините, защото там се вършат най-вече злоупотреби.

Дебат в пленарната зала предизвика предложението на ГЕРБ и " Обединени патриоти " да се ограничи машинното гласоподаване. То трябваше да бъде въведено във всяка една секция на идните през май 2019 година европейски избори. Сега ръководещото болшинство желае да има машини в над 1000 секции с над 300 гласоподаватели, а ЦИК да взема решение в кои тъкмо.

„ България е страна на космонавти, горда с достиженията си в IT-сектора и широколентовия достъп до интернет, а катастрофира пред обикновеното условие на Изборния кодекс за няколко елементарни машини, оборудвани с не изключително комплициран програмен продукт ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков от трибуната на Народното събрание.

По неговите думи органите на изпълнителната власт е трябвало да обезпечат на всеки гласоподавател правото да гласоподава с хартиена или бюлетина за машинно гласоподаване и това право е записано в закона от преди 5 години.

„ За 5 години, непрекъснато настоящата ни изборна администрация не можа да се оправи с обезпечаването на няколко хиляди машини за изборния ден “, посочи Зарков.

Според него няма рационален човек, който да има вяра, че задачата за закупуване на машини е задача невъзможна. " Когато е ясно, че има съмнение в изборния развой – броенето в секционните изборни комисии, съставянето на протоколи и преместването им, за какво се стопира една елементарна мярка, която да способства за неговото превъзмогване ", добави той.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов съобщи, че управляващите упоритостта електронното отдалечено гласоподаване да стане факт, само че когато се подсигурява софтуерната сигурност и обезпеченост на процеса.

Кирилов уточни още, че неведнъж е било обсъждано " доколко машинното гласоподаване опростява изборния развой, защото резултатът от гласуването не се възприема и регистрира автоматизирано и непосредствено, а се отразява в протоколите на изборните секции посредством контролното броене на разписките от електронното гласоподаване ".

" Да, страната има опция да обезпечи машини за всички секции. Въпросът е кому е преференциално, коства ли си, огромна част от сътрудниците знаят отговора ", съобщи той.

Според народния представител от Българска социалистическа партия Филип Попов „ ГЕРБ желаят служебно печелене на идващите избори, каквито и да са те ".

" Какво се промени за няколко години, когато ГЕРБ одобриха машинното гласоподаване и отдалеченото електронно гласуване- до момента, когато го анулират “, попита той.

Социалистът Георги Свиленски е безапелационен, че ГЕРБ не може да прави избори, без да фалшифицира. " Няма неприятно - да загубиш по почтен метод “, добави депутатът от левицата.

Второто изменение на Изборния кодекс е по отношение на изписването на номера пред партия и коалиция в бюлетината за гласоподаване, предложено от ГЕРБ и " Обединени патриоти ". То цели да отпадне резултатът " 15-15 ", който изкривява изборния резултат, се показва в претекстовете на законопроекта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР