Народното събрание прие на първо четене крайно противоречиви промени в

...
Народното събрание прие на първо четене крайно противоречиви промени в
Коментари Харесай

Управляващите подкрепиха ненужните убийства при отбрана

Народното събрание одобри на първо четене извънредно спорни промени в Наказателния кодекс, които узаконяват ненужните убийства при редица случаи на неизбежна защита. Промени в закона бяха импортирани от " Обединени патриоти " през април предходната година и бяха държани на трупчета от ГЕРБ до старта на предизборната акция. Сега те бяха утвърдени единомислещо със 106 гласа " за " в пленарната зала, а окончателното гласоподаване бе оставено за след изборите.

Гласуването на закона може да се счита за голям компромис на партията на Бойко Борисов към " патриотите " в опит за опазване на ръководещото болшинство и след eвровота. Няма друго пояснение за това политическо решение, тъй като основният прокурор, Върховният касационен съд и правосъдното министерство единомислещо се оповестиха " срещу " плана.

Проектозакокът планува, че няма превишаване на рамките на неизбежната защита, когато нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище. Пределите на неизбежната защита могат да бъдат превишени, когато нападението е " ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем ".

Искрен Веселинов (ВМРО) разяснява, че измененията са ориентирани против битовата престъпност и целят разширение на хипотезите на неизбежна защита. " В момента законът не е задоволително търпелив към тези, които пазят собствеността си ", сподели той.

" Трябва да използван твърдата глоба на закона, с цел да вкарваме ред и правда ", разяснява водачът на НФСБ Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " ). Според него препоръчаните текстове са добре премислени, уравновесени, съгласувани и не носят риск от осъществяване на престъпно закононарушение, скрито като неизбежна защита.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР