Народното събрание прие на първо четене четири законопроекта за промени

...
Народното събрание прие на първо четене четири законопроекта за промени
Коментари Харесай

Нови правила и санкции за шофьорите: Парламентът прие на първо четене важни промени

Народното заседание одобри на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за придвижване по пътищата. Три са импортирани от ПП-ДБ, и един - от ГЕРБ-СДС.

Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС, планува органите на Министерство на вътрешните работи да стопират транспортните средства и да ревизират документите за идентичност и книжките както на лидера, по този начин и на пасажерите и в случай че имат невръчени електронни фишове за нарушавания да им ги дават.

Също по този начин 70% от постъпилите средства от санкции и нарушавания, открити с автоматизирани механически средства и системи, благосъстоятелност на общините, да се дават по бюджета на съответната община. Законопроектът, импортиран от Божидар Божанов от ПП-ДБ и група национални планува унищожаване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани информации в централизирани регистри, отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство и опцията за възнаграждение на санкции онлайн, без преди този момент да се постанова те да бъдат връчени присъствено.

Проектът, импортиран от Настимир Ананиев от ПП-ДБ и група народни представители, предлага да се основат спомагателни регулации за новите водачи, както и да се наложат възпиращи ограничения за нарушителите. Предлагат за човек, който ръководи МПС без удостоверение за ръководство, както и притежател, длъжностно лице или лидер, който позволява или даде ръководството на автомобила на недееспособен лидер или на лидер след приложимост на алкохол или опиати, да се глоби с санкцията от 1500 до 2000 лева, а при наново нарушаване да бъде от 2500 до 3500 лв..

Предлага се на новите водачи в период от 12 месеца от придобиването на брошура да ръководят моторни транспортни средства с оптималната мощ над 90 kW. Забранява се да карат в часовете от 22:00 до 6:00 часа, както и да ръководи моторни транспортни средство с централизация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда или след приложимост на наркотични субстанции.

Проектът, импортиран от Димитър Найденов от ПП-ДБ предлага наказването за лидер, който нарушава разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез, да е отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство за период 12 месеца и санкция 3000 лева, като при наново нарушаване наказването да е отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство за период от три години и санкция 5000 лв.. Депутатите се схванаха преди второто гласоподаване всички проби да бъдат деликатно разисквани и прецизирани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР