Народното събрание отхвърли с 61 гласа против и 63 въздържали

...
Народното събрание отхвърли с 61 гласа против и 63 въздържали
Коментари Харесай

Парламентът отказа да направи 24 май национален празник вместо 3 март

Народното заседание отхвърли с 61 гласа " срещу " и 63 " въздържали се " предлагането на ГЕРБ за превръщането на 24 май в народен празник вместо досегашния 3 март.

Проектът трябваше да направи смяна в Кодекса на труда - единствения закон, в който се урежда кой от празниците е " народен ", и то във връзка неработните дни, свързани с тях.

Само един глас от Политическа партия беше " за " предлагането, като 54 депутати от най-голямата група гласоподаваха " въздържал се ", а 7 - срещу.

Само ГЕРБ, Движение за права и свободи и четирима души от " Демократична България " поддържаха самодейността. Целите групи на Българска социалистическа партия и на " Възраждане " гласоподаваха " Против ".

Дебати преди гласуването нямаше - още предходната седмица депутатите спориха по това предложение в продължение на три часа. Мотивът на Политическа партия да не поддържа предлагането в този миг беше, че би трябвало да се организира по-широка социална полемика, която до момента не е направена. Христо Иванов от Демократична България съобщи, че не е срещу превръщането на 24 май в народен празник, само че не можело да се отхвърля и 3 март, тъй като това опълчва два празника. Иванов също се обяси за специфична комисия по проблема, в която да се организира спор.

Българска социалистическа партия и " Възраждане " напълно се оповестиха срещу промяната на 3 март като народен празник, като причините им бяха свързани с ролята на Русия за Освободждението.

Самите ГЕРБ взеха решение да стартират тази смяна едвам след последния 24 май и скандалното държание на агитки на " Възраждане " против премиера Кирил Петков на Шипка при тържествата за Трети март. Коалицията към Политическа партия разкритикува ГЕРБ за това, че партията е можела да смени националния празник по време на ръководството си, само че не го е направила в продължение на години, а в този момент употребява тематиката по конюнктурни аргументи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР